Quantcast

Κάρτες: Κατά 35% ανά έτος ενισχύθηκε η χρήση τους την τριετία 2018-20

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ευρύτερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών ξεκίνησε ουσιαστικά την τελευταία τριετία

Τέσσερις φορές περισσότερο από τις χώρες της υπόλοιπης ευρωζώνης, αυξήθηκε στην Ελλάδα η χρήση των καρτών πληρωμών στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, την περίοδο 2018 – 2020.

 

 

 

Με την πανδημική κρίση, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή ανοδική τάση, με ένα μέσο ρυθμό της τάξεως του 35% και με οφέλη που αποτυπώνονται στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αυξημένα για τον μήνα Οκτώβριο.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ευρύτερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών ξεκίνησε ουσιαστικά την τελευταία τριετία, αλλά ο ρυθμός εντάθηκε με αφορμή τα μέτρα προστασίας των πολιτών από την πανδημία.

Ο ρόλος της πανδημίας

Η πανδημία ήρθε να καθιερώσει τη χρήση των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης των τραπεζών από την πελατεία, αντικαθιστώντας κυρίως τη χρήση μετρητών για την εκτέλεση των καθημερινών συναλλαγών – πληρωμών και μεταφορών αλλά και νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προστέθηκαν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η Ελλάδα, επί συνόλου 28 κρατών – μελών της ΕΕ, κατατάσσεται 27η στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε το 2020 με βάση τα στοιχεία του 2019.

Εντούτοις, στο τμήμα της χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών από τον πληθυσμό και της αντικατάστασης της χρήσης των φυσικών εγχρήματων συναλλαγών για το διάστημα 2018-2020 στην Ελλάδα παρουσιάζεται:

Αύξηση της χρήσης επί του συνολικού πληθυσμού στο e-banking, από το 27% το 2018 στο 37% το 2020 (και από το 36% στο 40% στους χρήστες του διαδικτύου).

Ειδικά για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (εργαζόμενοι και άνεργοι) το ποσοστό χρήσης για το 2020 ανήλθε σε 49% έναντι 37% το 2018, ενώ το ποσοστό αυτό μόνο για τους απασχολούμενους στην Ελλάδα (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε είδους) ανέρχεται για το 2020 στο 53% από 43% το 2018.

Το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή τραπεζική στην Ελλάδα το 2020 αντιστοιχεί στο ποσοστό των χωρών της ευρωζώνης που υπήρχε το 2011.

Στο επίπεδο του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) η ετήσια αύξηση ήταν ραγδαία μεταξύ 2018 και 2020 καθώς αυξήθηκε κατά 47,7%, ενώ το ίδιο διάστημα στην Ευρωζώνη καταγράφηκε αύξηση κατά 12%. Η παραπάνω αύξηση οδήγησε τον αριθμό των ετήσιων συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο, να αυξηθεί κατά 77% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη το ίδιο μέγεθος αυξήθηκε μόνο κατά 15%.

Η τάση που διαμορφώνεται παγκόσμια για την οικονομία και τον τρόπο πραγματοποίησης των συναλλαγών είναι η μετάβαση σε μια κοινωνία «χωρίς μετρητά».

Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί επιπρόσθετα και η ανάπτυξη της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων που φαίνεται, την τελευταία τριετία, να κερδίζει σημαντικό έδαφος, ακόμα και σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με την έκδοση, την κυκλοφορία του αλλά και την υιοθέτησή του ως παράλληλο «νόμισμα».

Πηγή: powergame.gr