Quantcast

Καραβίας: Η αποτίμηση της ουκρανικής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού

«Είναι νωρίς για να έχουμε συγκεκριμένες εκτιμήσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

«Επουσιώδης» φαίνεται να είναι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, που διευκρινίζει ότι ακόμη είναι πρώιμο να υπολογισθούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Αντιθέτως, αυξάνεται ο προβληματισμός από την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και των τιμών στην ενέργεια. Επιπτώσεις θα υπάρξουν όμως στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.

 

Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα της JP Morgan, στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα της Eurobank για τη χρήση 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, επεσήμανε ότι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε τοποθετήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία είναι σχεδόν ασήμαντη, με τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους να μην υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα ποσά αυτά είναι πλήρως καλυμμένα από cash collateral και real estate εγγυήσεις σε υψηλής αξίας ακίνητα στο Λονδίνο.

«Είναι νωρίς για να έχουμε συγκεκριμένες εκτιμήσεις», τόνισε ο κ. Καραβίας, «αλλά μπορώ να σας παραθέσω κάποια στοιχεία για την Ελλάδα που δείχνουν ότι οι όποιες επιπτώσεις θα είναι μάλλον ασήμαντες».

Απευθυνόμενος στους αναλυτές ξένων οίκων αλλά και της εγχώριας αγοράς, ανέφερε ότι τα αριθμητικά στοιχεία από τα έσοδα της χώρας από εισαγωγές ή εξαγωγές προς τη Ρωσία καθώς και από τον τομέα του τουρισμού δεν είναι τόσο μεγάλα για να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες. Γι’ αυτό και όπως υποστήριξε παρόλα αυτά που συμβαίνουν « εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι και φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί δυναμικά, με τα συνολικά έσοδα να φτάσουν, αν δεν ξεπεράσουν, το 80% των εσόδων του 2019 – τη χρονιά πριν την πανδημία (να σημειωθεί ότι το 2021 τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούσαν στο 60% των εσόδων του 2019).

Αυτό που προκαλεί αντιθέτως ανησυχία, δεν είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην πραγματική οικονομία, αλλά αυτές που προέρχονται από το μέτωπο της ενέργειας και του πληθωρισμού. Θεωρητικά όμως και αυτές οι επιπτώσεις θα μετριασθούν από τα μέτρα της ΕΕ.

Σε ότι αφορά τα στρατηγικά πλάνα των τραπεζών, ο επικεφαλής της Eurobank – η οποία το 2021 ξεπέρασε σε επιδόσεις τις αρχικές προσδοκίες καταγράφοντας υψηλή οργανική κερδοφορία – κατέστησε σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος αλλαγής των σχεδίων τους. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στις επενδύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και τις οποίες θα χρηματοδοτήσουμε», δήλωσε ο κ. Καραβίας ο οποίος προβλέποντας για το 2022 ισχυρή κερδοφορία της Τράπεζας, έχει ήδη μπει σε διάλογο με την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ο επόπτης, για τη διανομή μερίσματος το 2023.

Σχέδια για εξαγορά νέων μεριδίων στην Κύπρο – Εκδόσεις Tier I

Ερωτηθείς για το αν θα αναστείλει η Eurobank το σχέδιο επέκτασης της στην Κύπρο με την απόκτηση νέων μεριδίων στην τοπική τράπεζα όπου έχει συμμετοχή (Ελληνική Τράπεζα), ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας είπε ότι «δεν έχουμε σταματήσει να ενδιαφερόμαστε για αύξηση της συμμετοχής μας στην Κύπρο, αλλά δεν βιαζόμαστε κιόλας. Θα προχωρήσουμε σε νέα εξαγορά πακέτου μετοχών, όταν θα κρίνουμε λογικό το επίπεδο της αποτίμησης».

Αντίστοιχα, η Τράπεζα θα βγει στις διεθνείς αγορές για έκδοση ομολόγων Tier II όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι όροι είναι ευνοϊκοί, ενώ δεν ενδιαφέρεται για έκδοση κεφαλαίου ΑΤ1.

Τα στεγαστικά και το default από τη «Γέφυρα»

Από τη άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για καθυστερήσεις και προβλήματα στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων, καθώς σύμφωνα με τον CEO της Eurobank τα νοικοκυριά δεν πλήττονται άμεσα από την Ουκρανία, αλλά από άλλους παράγοντες (πληθωρισμός, αύξηση τιμών) οι οποίοι όμως αντισταθμίζονται ως ένα βαθμό από τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εισοδημάτων . Στη Εurobank οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων υπολογίζονται σε 400 εκατ ευρώ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα δάνεια κάτω από το πρόγραμμα «Γέφυρα», ο κ. Καραβίας είπε ότι συνολικά το default , η πιθανότητα να καταστούν εκ νέου κόκκινα, κινείται μεταξύ 5- 10%. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για την Eurobank η οποία συνολικά έχει υπό την προστασία του «Γέφυρα» 2 δισ. ευρώ δάνεια εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά , η πιθανότητα μη εξυπηρέτησης αφορά ένα πολύ μικρό νούμερο.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Κύπρο

Στην Κύπρο όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί το 20-25% της οικονομικής δραστηριότητας έχει «ρωσική καταγωγή». Η έκθεση της κυπριακής οικονομίας σε τουρισμό Ρώσων πολιτών, σε δανειοδότηση Ρώσων πελατών από τις τοπικές τράπεζες και ο μεγάλος αριθμός ρωσικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα, περιπλέκουν τα πράγματα και το πιθανότερο είναι ότι το 2022, τα έσοδα αυτά θα χαθούν. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Καραβίας, ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών μπορεί να ανακτηθεί στο μέτωπο του τουρισμού από ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν την Κύπρο, προερχόμενοι από τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Μάλιστα με βάση κάποιο γρήγορο stress test που έγινε από την Τράπεζα ειδικά για την Κύπρο , φάνηκε πως η επίπτωση στον Όμιλο θα είναι λιγότερη από το 10% των κερδών προ φόρων , δηλαδή γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, νούμερο που είναι αρκετά μικρό για να προκαλέσει ανησυχία.

Στις παράπλευρες συνέπειες του πολέμου θα είναι ο αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης σε νέα δάνεια, αν και η ζήτηση για ρευστότητα αναμένεται να αυξηθεί. Επίσης, μία άλλη επίπτωση αφορά τις εκδόσεις ομολόγων που μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά τόσο από το γενικότερο οικονομικό κλίμα όσο και από την πιθανή ανατροπή στα κόκκινα δάνεια.

 

Πηγή: powergame.gr