Για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του σε συνέδριο του ΑΠΘ για την πανδημία.
«Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα lockdown. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ακόμη: «Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, στήριξε όλους, σε όλα. Διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων, να χρηματοδοτήσει όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.
Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περιοχής».
Αναμένεται προκήρυξη για 4.900 θέσεις υγειονομικών
Για το τι έφερε η πανδημία στον τομέα της Υγείας, ο κ. Καλαφάτης, επεσήμανε: «Η πανδημία στάθηκε αφορμή να μπει θετικό πρόσημο και στον τομέα της Υγείας. Αυτούς τους δύσκολους μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Προκηρύχθηκαν ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και, πλέον, φθάνουν τις 1.500.
Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές ιδιωτών. Τις αξιοποιήσαμε στο έπακρο, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων».
Μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η κυβέρνηση συνέχισε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με «πυξίδα» την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Αυτές, ακριβώς, οι μεταρρυθμίσεις, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα λοκ ντάουν.
Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν».
Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες
«Ως παράδειγμα», τόνισε ο Κ. Καλαφάτης, «φέρνω τη νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα νέο εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης. Επιτρέπει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από υπάλληλο του ΕΦΚΑ μέσω τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης. Ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί για μια σειρά πιστοποιητικών και συναλλαγών του με τον ΕΦΚΑ χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί στο κοντινότερο υποκατάστημα του Φορέα. Σκεφτείτε τι ανακούφιση είναι αυτή για τους κατοίκους νησιωτικών, ορεινών ή απομακρυσμένων περιοχών, ή για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Ακόμη και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η νέα, αυτή, υπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούν με έναν άνθρωπο κι όχι να συμπληρώνουν μια φόρμα στο Ίντερνετ.
Υπηρεσίες όπως αυτή “έτρεξαν” μέσα στην πανδημία. Η ανάγκη ήταν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η ανάγκη έγινε ευκαιρία. Η ευκαιρία υλοποιήθηκε.
Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (γνωστό ως e-ΕΦΚΑ). Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουμε για αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών των υπηρεσιών. Πλέον, η πιστοποίηση των οφειλετών, η ενημέρωσή τους, ο πίνακας χρεών, η ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, ο υπολογισμός των δόσεων μιας ρύθμισης, η ρύθμιση, αλλά και η ενεργοποίηση ενός ραντεβού, γίνονται ηλεκτρονικά.
Με μια σειρά από υπηρεσίες αυτού του είδους οι πολίτες απαλλάσσονται από άσκοπες αναμονές στους διαδρόμους των υπηρεσιών, από μετακινήσεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη, από καθυστερήσεις. Ταλαιπωρούνται λιγότερο και, φυσικά, χάνονται πολύ λιγότερες εργατοώρες. Οι υπηρεσίες γίνονται αποδοτικότερες.
Είναι βέβαια προφανές πως ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά την εκπαίδευση, και την ανάγκη επανεκπαίδευσης. Αφορά την εργασία, τη συνεργασία, τις επικοινωνίες. Αφορά τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, την παραγωγή και την παραγωγικότητα , την έρευνα και την καινοτομία.
Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στη βελτίωση μιας σειράς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων: Εκατοντάδες ήταν οι επιχειρήσεις που “μπήκαν” στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που εφάρμοσαν την τηλεργασία και την τηλε- συνεργασία.
Όλα αυτά δεν θα παραμείνουν απλά και μόνον ως διαδικασίες υποκατάστασης των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός. Προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα: Ουσιαστικά ανατράπηκε το επιχειρηματικό μοντέλο. Ανατάχθηκαν οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων. Δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες για όλους.
Οφείλουμε λοιπόν, να προσαρμοστούμε να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Κι αυτό κάνουμε, για να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Να κάνουμε θετικό το πρόσημο».