Quantcast

JP Morgan: Στις αγορές η Ελλάδα τον Ιανουάριο με 10ετές ομόλογο

Με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο εκτιμά η JP Morgan ότι θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της η Ελλάδα στις αγορές το 2023

Με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο εκτιμά η JP Morgan ότι θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της η Ελλάδα στις αγορές το 2023, ακολουθώντας πολλές χώρες οι οποίες θα σπεύσουν εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους να εξασφαλίσουν μέρος της χρηματοδότησής τους για το έτος, ενόψει του δύσκολου περιβάλλοντος που διαμορφώνει η πολιτική της ΕΚΤ.

Έτσι, η Ελλάδα μαζί με τις Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία και Φινλανδία θα εκδώσει 10ετή τίτλο, ενώ η Ιρλανδία θα βγει στις αγορές στις αρχές του έτους με 15ετές ή 30ετές ομόλογο, η Ιταλία με 20ετή ή 30ετή τίτλο και η Πορτογαλία με 5ετή ή 15ετή τίτλο. Η Γερμανία αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα των αγορών με 10ετές ομόλογο επίσης, καθώς και ίσως και με ένα νέο πράσινο ομόλογο.

Η JP Morgan αναμένει ότι η προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από τα οποία τα 70 δισ. ευρώ θα αφορούν δημοπρασίες και τα υπόλοιπα κοινοπρακτικές εκδόσεις. Άλλωστε το πρώτο τρίμηνο συνηθίζεται να είναι «βαρύ» από άποψη εκδόσεων χρέους και η ίδια δυναμική αναμένεται να ισχύσει και το 2023.
Η προσφορά ομολόγων έναντι της στήριξης της ΕΚΤ θα επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του νέου έτους, όπως εκτιμά η JP Morgan, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων ενώ ξεκινά και το QT τον Μάρτιο.

Για την Ελλάδα, αναμένει ότι οι εκδόσεις θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ, δηλαδή στα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι λήξεις ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στα 4 δισ. ευρώ το 2023 και η στήριξη της ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP θα διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ μόλις.

Σημειώνεται πως οι θέσεις της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα έχουν αυξηθεί στα 39,607 δισ. ευρώ συνολικά, με τη στιγμή μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP να είναι πολύ περιορισμένη. Ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, με την ΕΚΤ να αγοράζει τον Ιούνιο – Ιούλιο 1,089 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, στη συνέχεια, το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου είχε μειώσει τις θέσεις της στου ελληνικούς τίτλους κατά 888 εκατ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου είχε αγοράσει 729 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, τα ελληνικά spreads αναμένεται να διευρυνθούν επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 225 μ.β τον Μάρτιο του 2023 από περίπου 206 μ.β σήμερα, στις 235 μ.β τον Ιούνιο του 2023, στις 200 μ.β τον Σεπτέμβριο και στις 185 μ.β στα τέλη του 2023.

Σε ό,τι αφορά στο μακροοικονομικό μέτωπο, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινηθεί στο 1% το 2023, ο πληθωρισμός στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,8%, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 162% από άνω του 200% που είχε διαμορφωθεί στην κορύφωσή του το 2020.

Γενικότερα, η JP Morgan εκτιμά πως το κλίμα στα ομόλογα της ευρωζώνης το 2023 θα είναι δύσκολο και η επιθετική στάση της ΕΚΤ η οποία και ενισχύθηκε κατά την τελευταία της συνεδρίασή της για το 2022, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση της αμερικάνικης τράπεζας για την underweight στάση που τηρεί για τα spreads της ευρωζώνης το 2023, ειδικά έως το β’ τρίμηνο.