Μικρή πιθανότητα βλέπει η JP Morgan για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο με πενταετές ή επταετές ομόλογο ενώ η επενδυτική τράπεζα κάνει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, πληθωρισμό και έλλειμμα.
«Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, έχουμε μια μεσοπρόθεσμη εποικοδομητική στάση για τις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς πιστεύουμε ότι η αγορά τιμολογεί με υπερβολική έκπτωση το τέλος των καθαρών αγορών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα (GGBs) στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμη και μετά την πρόσφατη σύσφιξη), προεξοφλώντας τις σχετικά ισχυρή δραστηριότητα, το πολιτικό και χρηματοδοτικό τοπίο για την Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιφέρειας», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
«Προβλέπουμε ότι η διαφορά στο δεκαετές spread Ελλάδας-Ιταλίας θα είναι πιο μεσοπρόθεσμα σε σχέση με το τρέχον επίπεδο των περίπου 45 μ.β. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα παραμένουμε επιφυλακτικοί παρά τις φθηνές αποτιμήσεις, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα σε απότομη αναπροσαρμογή για λόγους ρευστότητας και σε κινήσεις μείωσης του κινδύνου, ιδίως δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος χαμηλής ρευστότητας».
Η JP Morgan αναφορικά με τα spreads των ελληνικών δεκαετών με τα γερμανικά δεκαετή εκτιμά πως θα κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σε σχέση με την τρέχουσα διαφορά των 211 μονάδων βάσης.
Oι προβλέψεις για την οικονομία
Οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν αναλλοίωτες σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά, με το ΑΕΠ στα 184 δισ. ευρώ το 2022 και εκτίμηση για 5,2% ανάπτυξη φέτος, πληθωρισμό στο 1%, έλλειμμα στο 3,9% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 197% και η ανεργία στο 15,8%.