JP Morgan: Μη μειώνετε τις θέσεις σας, αγοράστε μετοχές

Σε καλό δρόμο η παγκόσμια οικονομία πριν την εισβολή στην Ουκρανία

Καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα, τα overweights της JP Morgan σε μετοχές εμπορευμάτων και ενέργειας σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, ενώ άλλες θέσεις, όπως οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι τράπεζες, παρουσίασαν χαμηλότερη απόδοση.

 

 

Σε καλό δρόμο η παγκόσμια οικονομία πριν την εισβολή στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά στη συνέχεια, η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε σε ποιο δρόμο βρισκόμασταν πριν ξεκινήσει η τρέχουσα κρίση: δηλαδή, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο να επιταχυνθεί απότομα λόγω του reopening από το κύμα της Όμικρον , με την παραγωγή εργοστασίων να αυξάνεται, τα αποθέματα να πέφτουν και την κινητικότητα και τον τομέας των υπηρεσιών ανακάμπτει.

Παρά τις τρέχουσες ταραχώδεις συνθήκες, η JP Morgan πιστεύει ότι έχει ήδη αποτιμηθεί ο μεγάλος κίνδυνος του γεωπολιτικού τοπίου, η επενδυτική εμπιστοσύνη είναι αρνητική και οι θέσεις των επενδυτών στις μετοχές είναι χαμηλή, επομένως συστήνει την αύξηση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκια και την αγορά μετοχών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Θα σας συμβουλεύαμε να μην ρευστοποιείτε τις θέσεις σας χωρίς διακρίσεις και προτείνουμε την εύρεση τμημάτων της αγοράς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντιστάθμιση για την τρέχουσα κατάσταση», όπως σημειώνει.

Η στάση της αμερικάνικης τράπεζας

Ωστόσο, η JPM αποφασίζει πλέον να «γυρίσει» σε underweight τη στάση της για τις αγορές της Ευρώπης, τόσο των μετοχών όσο και των εταιρικών ομολόγων, για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε περαιτέρω γεωπολιτική κλιμάκωση, και καθώς η σύγκρουση είναι πιθανό να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε περίπτωση αποκλιμάκωσης. Σε αυτό το πλαίσιο τηρεί πλέον θέσεις overweight – εκτός από τα εμπορεύματα και τις μετοχές της ενέργειας – και στις αναδυόμενες αγορές γενικότερα και ειδικά την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

Όπως επισημαίνει, σε έρευνα που έκανε στους πελάτες της την τελευταία εβδομάδα, το 56% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε μετοχές και το 79% να μειώσει τις θέσεις σε πιο μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα το επόμενο διάστημα, κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες βλέπουν το πετρέλαιο Brent να κορυφώνεται στα 130-135 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, το 53% δεν έχει κάνει καμία ενεργή αλλαγή στην κατανομή του χαρτοφυλακίου μετοχών από την αρχή της κρίσης, ενώ το 60% αναμένει ότι η Fed να πραγματοποιήσει 4-5 αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η JP Morgan υπογραμμίζει πως οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει πολύ μεγάλη απαισιοδοξία σε σχέση με την πορεία της οικονομία και των αγορών και συστήνει έτσι αύξηση του ρίσκου και όχι αποστροφή σε αυτό. «Πιστεύουμε ότι η διόρθωση του περασμένου μήνα προκάλεσε υπερβολική αρνητικότητα στις αγορές, που αντικατοπτρίζεται για παράδειγμα στις πιθανότητες ύφεσης που αναμένει η αγορά, με τον φόβο ότι η ανάπτυξη θα επηρεαστεί σοβαρά από τον πόλεμο.

Παραμένουμε σε μια στάση υπέρ του ρίσκου, καθώς δεν πιστεύουμε ότι θα δούμε ύφεση ή ότι έχουμε εισέλθει σε μια σταθερή bear market», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κατά την JPM, μια θετική άποψη για τις αγορές κινδύνου υποστηρίζεται και από τα εξής πρόσθετα επιχειρήματα:

  • Οι εκκρεμείς ροές στο τέλος Μαρτίου λόγω του rebalancing των χαρτοφυλακίων, οι οποίες υπολογίζονται σε έως και 230 δισ. δολάρια από ομόλογα και σε μετοχές από επενδυτές διαφόρων περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η άνω του μέσου όρου ροή αναμένεται να στηρίξει τις αγορές μετοχών μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
  • Οι πρόσφατοι φόβοι ότι οι κυρώσεις, οι διακοπές πληρωμών και η προοπτική στάσης πληρωμών της Ρωσίας θα δημιουργήσουν μια κρίση στις αγορές χρηματοδότησης, δεν υλοποιούνται.
  • Οι θέσεις των επενδυτών στις αγορές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ότι κάποιες από τις αποστάσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών έχουν μειωθεί.
  • Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να δημιουργήσουν μια υποστηρικτική ροή για τις αγορές μετοχών φέτος μέσω της αυξημένης συσσώρευσης από τα κρατικά κεφάλαια πλούτου SWF και της αύξησης των εξαγορών μετοχών από τις εταιρείες πετρελαίου, υποστηρίζοντας τις αγορές μετοχών τα επόμενα τρίμηνα.