JP Morgan: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρουσία της στην αγορά ελληνικών ομολόγων», σημειώνει η εταιρεία

Bullish παραμένει η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει παράλληλα πως η ελληνική οικονομία διαθέτει πολλά και σημαντικά «όπλα» τα οποία και ενισχύουν τη θετική της στάση.

 

 

 

Η JP Morgan διατηρεί τις long θέσεις που έχει στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αλλά και έναντι όλων των ομολόγων της περιφέρειας, καθώς η αγορά ήδη αποτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην συμπεριληφθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα τρέξει μετά το PEPP, από το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ η ίδια πιστεύει ότι η ΕΚΤ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Όπως σημειώνει, οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο αυτό διάστημα της αβεβαιότητας γύρω από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Αυτή η υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από το γεγονός ότι η αγορά δεν γνωρίζει τι θα συμβεί ακριβώς με τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE μετά το PEPP.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρουσία της στην αγορά ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP – το οποίο και παραμένει το βασικό της σενάριο – είτε δίνοντας μεγάλη έμφαση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπενδύσεων του PEPP», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan.

Η αμερικάνικη τράπεζα εξηγεί πως ο μηνιαίος ρυθμός αγορών ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP ήταν 1,5-2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα. Επίσης, οι μηνιαίες λήξεων των ομολόγων που αγοράστηκαν στο PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ. Επομένως, εάν η ΕΚΤ δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα στηρίξει την Ελλάδα στρέφοντας των βάρος των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι ένα αρκετά αξιόπιστο και εποικοδομητικό μήνυμα προς τους επενδυτές.

Επιπλέον, αναφέρει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει το σύνολο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει ομόλογα ύψους 10-12 δισ. ευρώ το 2022 (με 3 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων να λήγουν το επόμενο. Έτσι, ακόμη και λιγότερο από 1 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν αρκετό για να καλύψει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ στο σύνολο του 2022.

Τα άλλα όπλα της Ελλάδας

Εκτός των παραπάνω, η Ελλάδα έχει και άλλα «όπλα»: εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα (> 30 δισ. ευρώ), τα οποία επιτρέπουν στο Ελληνικό Δημόσιο να μείνει εκτός αγορών εντελώς το 2022 εάν δεν υπάρχει στήριξη από την ΕΚΤ μετά το PEPP (κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι το βασικό σενάριο της JPM).

Όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα, διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, δεδομένων και των ελκυστικών αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων, της εκτίμησής της για τη συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΚΤ, των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού τοπίου.