Ισχυρή η οικοδομή και το 2022 – Στα ύψη οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, παγωμένος θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2024 ο ΦΠΑ (24%) στα νεόδμητα ακίνητα

Ισχυρή και το 2022 αναμένεται να είναι η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς σειρά φορολογικών μέτρων θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Παρά τις δίδυμες κρίσεις, οι μεταβιβάσεις καταγράφουν ανοδική τροχιά κατά τον πρώτο μήνα του έτους, εξέλιξη που όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες. Βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα, να επεκτείνει τις εκπτώσεις στις ανακαινίσεις ακινήτων, ενώ έρχεται νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Στ. Πέτσα, θα υπάρξει νέα ρύθμιση, όμως με υψηλότερα πρόστιμα για όσους καθυστέρησαν να τα δηλώσουν, έτσι ώστε να μην αδικηθούν οι συνεπείς πολίτες.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, παγωμένος θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2024 ο ΦΠΑ (24%) στα νεόδμητα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποκτούν ακίνητο, το μόνο που θα έχουν να πληρώσουν είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που ανέρχεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας, ενώ ισχύουν και αφορολόγητα όρια για την πρώτη κατοικία. Από τον Ιανουάριο του 2025, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και με το πράσινο φως της Κομισιόν είτε να τον στο 13 ή 6%, είτε να ζητήσει η χώρα να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του μητρώου μεταβιβάσεων ακινήτων, οι αγροαπωλησίες ακινήτων ήταν αυξημένες κατά 16% το προηγούμενο έτος ενώ τον πρώτο μήνα του έτους οι μεταβιβάσεις καταγράφουν αύξηση 18%. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αθηναίων, όπου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες πράξεις, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 5.303 αγοραπωλησίες, το 2020 διαμορφώθηκαν σε 3.353 και το 2021 σε 3.929. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαία αυξήσεις στις μεταβιβάσεις καταγράφονται στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρόπολης, Πετρούπολης, Φιλοθέης Ψυχικού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Λυκόβρυσης. Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν από τις υψηλότερες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ελληνικού, οι αυξήσεις έφθασαν στο 57,14% στην κατώτατη τιμή ζώνης, στη Νέα Ιωνία η κατώτατη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 38,89% και στο Ηράκλειο κατά 36% τόσο στην κατώτατη όσο και στην ανώτατη τιμή ζώνης.

Η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει και τον κρατικό κορβαν. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021, οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ

Η δυναμική που διαπιστώνεται, οδηγεί την κυβέρνηση και στην παράταση της έκπτωσης στις ανακαινίσεις ακινήτων, που λήγει υπό κανονικές συνθήκες στα τέλη του έτους. Εξαιτίας της πανδημίας ωστόσο, πολλοί ανέστειλαν τις ανακαινίσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα και περιμένουν το τρέχον έτος ή το επόμενο για να προχωρήσουν σε εργασίες στα ακίνητα τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν μέχρι και την 31η-12-2022 (όπως αναφέρθηκε ανωτέρω στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να παραταθεί η περίοδος) οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους το φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Για παράδειγμα, αν η δαπάνη πραγματοποιηθεί το 2022, το 40% αυτής θα κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2023, 2024, 2025 και 2025. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το ¼ του 40% της δαπάνης, θα μειώνει το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.