Quantcast

Ισχυρές οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία

Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (134 εκατ. ευρώ το 2021), οι προοπτικές είναι πραγματικά ισχυρές, καθώς οι παγκόσμιες εισαγωγές της Ινδίας ξεπερνούν τα 320 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια

Αυτό επισημάνθηκε από τους ομιλητές στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Discover India», την οποία διοργάνωσαν, προχθές, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), στοχεύοντας στην ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους σε μια μεγάλη αγορά καταναλωτών, που χαρακτηρίζεται από νεαρό πληθυσμό και υγιή ποσοστά αποταμίευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συμμετοχή από τις ελληνικές εταιρείες και θεσμικούς φορείς από την Ελλάδα, ανήλθε σε 70.

Την εκδήλωση χαιρέτισε από πλευράς Enterprise Greece, η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η Ινδία και η Ελλάδα διατηρούν διαχρονικά άριστες και διαρκώς εξελισσόμενες διμερείς σχέσεις. Η Enterprise Greece έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων με στόχο την αγορά της Ινδίας, οι οποίες αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και αφορούν στις προτεραιότητες της εταιρείας. Σκοπός της Enterprise Greece είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, ιδίως σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας».

Ο Φάνης Ματσόπουλος, μέλος του ΔΣ του EBEA και υπεύθυνος της ανάπτυξης των σχέσεων με την Ινδία, από την πλευρά του επιμελητηρίου υπογράμμισε την ανάγκη για την αύξηση των εξαγωγών μας, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, τη διευκόλυνση των επενδύσεων ινδικών επιχειρήσεων και επεσήμανε την ευνοϊκή συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα -παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς περιπλοκές- συνεχίζει να βελτιώνει την ελκυστικότητά της με σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων (Fast Track διαδικασίες, μείωση γραφειοκρατίας).

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady, Industry, Growth, Infrastructure & Regional Policy του ΣΕΒ, η οποία τόνισε ότι «η Ινδία έχει αναδειχθεί ως μια ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και αναμένεται να είναι μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα επόμενα 15 χρόνια. Κοιτάζοντας τα διμερή εμπορικά στοιχεία, είναι αλήθεια ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη χώρα μας, με τον όγκο του συνολικού εμπορίου να κινείται στα 833 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 69% σε σύγκριση με το 2020. Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ινδία ανήλθαν σε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές σε μόλις 134 εκατ. ευρώ. Αυτό σίγουρα δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες του διμερούς εμπορίου. Προοπτικές για περαιτέρω εξαγωγές, επενδύσεις και κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, τα οικοδομικά υλικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα».

Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες όπως η Ινδία, η οποία αποτελεί την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ασία.

Διαβλέποντας προ πολλού τη σημαντικότητα και τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, όπως είπε, ο ΣΕΒΕ έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για την Ινδία στη FoodExpo 2018, στη ΔΕΘ 2019 και είναι η τρίτη φορά που ασχολείται συνδιοργανώνοντας τώρα με τους άλλους συνεργαζόμενους φορείς με τη μεγάλη αυτή χώρα.