Quantcast

ΗΠΑ: Η Fed προσπαθούσε να καταλάβει τι σήμαινε η νίκη Τραμπ στις εκλογές του 2016 για την αμερικανική οικονομία

Στη συνεδρίαση που έγινε ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, ακούστηκαν αστεία για το αναπάντεχο αποτέλεσμα, αλλά και προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε η αμερικανική οικονομία

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προβλημάτισε τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που προσπαθούσαν να προσδιορίσουν τι θα σήμαινε η εξέλιξη αυτή για την αμερικανική οικονομία, τον κόσμο, αλλά και τη θέση της ίδιας της Fed, δείχνουν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεών τους από το 2016.

Στη συνεδρίαση που έγινε ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, ακούστηκαν αστεία για το αναπάντεχο αποτέλεσμα, αλλά και προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε η αμερικανική οικονομία και τις προκλήσεις που μπορεί να έθετε ο νέος πρόεδρος για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

«Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες της Αποκάλυψης, όταν συμβούν μαζί τρία ασυνήθιστα γεγονότα, ίσως αυτό να είναι σημάδι ότι πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία. Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα», αστειεύτηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, αναφερόμενος στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Τα τρία απρόσμενα γεγονότα εκείνη τη χρονιά ήταν η νίκη του Τραμπ στις εκλογές, η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο μπέιζμπολ από τους Σικάγο Καμπς έπειτα από έναν και πλέον αιώνα και η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν.

«Μήπως οι πρόσφατες εκλογές εισάγουν μια αλλαγή καθεστώτος όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ; Εν συντομία, η απάντηση είναι ‘ίσως’ και το αντιμετωπίζουμε ως πιθανό κίνδυνο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα από τη Fed.

Το προσωπικό της Fed προσπάθησε αμέσως να διατυπώσει εικασίες για το τι θα έκανε ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας με τις περικοπές φόρων, τις δαπάνες, τους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους ή τους νέους κανόνες μετανάστευσης.

Η αντίδραση της αγοράς – το άλμα στις τιμές των μετοχών – εξέπληξε ορισμένους. Ωστόσο, άλλοι επισήμαναν ότι οι επιχειρηματίες με τους οποίους είχαν επαφές «χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως ‘ενθουσιασμός’ και ‘ευφορία’, επειδή ανέμεναν ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο και χαμηλότερους φόρους», ανέφερε ο Τζέφρι Λάκερ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, εκείνη την εποχή.