ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια

Αύξηση για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες κατέγραψαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, παρά τη βαθμιαία αύξηση των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε η Mortgage Bankers Association

Αύξηση για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες κατέγραψαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, παρά τη βαθμιαία αύξηση των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε η Mortgage Bankers Association (Τραπεζική Ένωση Στεγαστικών Δανείων).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, το μέσο επιτόκιο για 30ετή στεγαστικά σταθερού επιτοκίου – ιδιαίτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ – αυξήθηκε σε 6,25% από 6,01%.

Τα βλέμματα της αγορά είναι στραμμένα, όπως ήταν αναμενόμενo, στη διήμερη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανακοινώσει μία ακόμη – την τρίτη κατά σειρά – αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης και εστιάζουν πλέον στις ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ που θα λειτουργήσουν ως «βαρόμετρο» για την πραγματική εικόνα της οικονομίας και τις κινήσεις που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισημαίνουν το «μούδιασμα» των δανειοληπτών και τη συνολικότερη νευρικότητα που προκαλεί αστάθεια στην αγορά.

Οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν μεν κατά 1% την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήταν 30% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα σπίτια παραμένουν πλέον αδιάθετα στην αγορά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και πωλητές εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν την τιμή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επισημαίνεται πάντως ότι η επίτευξη προσιτών τιμών καθίσταται μάλλον αδύνατη στην παρούσα, δεδομένου ότι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και δεν παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης στο εγγύς μέλλον.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι η μικρή εβδομαδιαία αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά την απότομη διόρθωση που συμβαίνει στην αγορά κατοικίας.