Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ποιοι δικαιούχοι μπορούν να «πιάσουν» έως 60% επιδότηση

Πλησιάζει η κρατική επιδότηση για το κρατικό πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα

Τα 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η δράση χρηματοδότησης για την επιδότηση ηλιακών θερμοσίφωνωνμε πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2021. Σε πολλές περιπτώσεις η χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει έως το 60% του κόστους.

Οι προϋποθέσεις έχουν πλέον ανοίξει τον κύκλο των δικαιούχων καθώς μέχρι πρότινος η χρηματοδότηση θα δινόταν μόνο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα από τον ηλιακό.

Ωστόσο, με τις νέες αλλαγές προστίθεται και ακόμη μία προϋπόθεση:

H επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Μάλιστα την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

 

Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Στις καινοτομίες του προγράμματος, μάλιστα, ξεχωρίζει και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός.

Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον 1ο Κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν περί τα 150.000 νοικοκυριά.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr»