Quantcast

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα εξοικονόμησης

Ανησυχία για τα έκτακτα μέτρα ενόψει του χειμώνα

Πολλαπλά ρεκόρ μέσα και στην ίδια ημέρα καταλήγουν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τα μέτρα ενεργειακής ασφάλειας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται για την ώρα να καθησυχάζουν τις αγορές, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμη, ίσως και καθόλη την επόμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές σήμερα ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά και το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ!

 

Διπλασιάστηκε η τιμή σε δύο μήνες

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν πάνω από 6,5% αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 508 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Ουσιαστικά μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 500% (!) συνολικά μέσα στην τελευταία χρονιά, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Νέο ρεκόρ και για τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεπέρασαν τα 636 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κάθετο άλμα σημείωσαν κινούμενα σε ιστορικά υψηλά και τα σκανδιναβικά συμβόλαια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά για το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην ήπειρο επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Αβάστακτο κόστος

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση. Και η τιμή της ενέργειας κατ’ επέκταση εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλπάζει πλέον με διψήφια ποσοστά.

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Πρόβλημα υπάρχει και από την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από την αιολική ενέργεια, καθώς οι χαμηλοί άνεμοι έχουν καθηλώσει την παραγωγή σε επίπεδα πολύ κάτω του αναμενόμενου, ακόμη και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον μήνα εκείνο, έχει επταπλασιαστεί σε περίπου 591 στερλίνες ανά μεγαβατώρα σύμφωνα με το Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, σύμφωνα με αναλυτές της δανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Energi Danmark.

«Αναμένουμε περαιτέρω ανόδους των τιμών αυτή την εβδομάδα, εκτός εάν λάβουμε κάποια αξιοσημείωτα πτωτικά σήματα γύρω από το φυσικό αέριο», ανέφερε στον ιστότοπό της.

Φουλάρουν οι αποθήκες

Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά λίγο περισσότερο από 75% την περασμένη Παρασκευή, επιτυγχάνοντας τον στόχο μερικές εβδομάδες νωρίτερα , σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο ευρωπαϊκών φορέων GIE.

Η Γερμανία διαθέτει 23,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, κάτι περισσότερο από το ένα πέμπτο των 100 bcm φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκαν το 2021. Η μονάδα αποθήκευσης Rehden, η οποία χωρά 4 bcm, ήταν κατά 54% πλήρης, έδειξαν τα δεδομένα GIE.

Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, ώστε να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες από τη Ρωσία. Και προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο έχει εισαγάγει πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων που διαμορφώθηκε μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της. Αυτό προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στη γερμανική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Nord  Stream 1

Η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τα μέσα Ιουνίου και αυτή τη στιγμή προμηθεύει μόνο το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, κατηγορώντας τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό, ενώ η Ευρώπη λέει ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να φτάσουν το 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επόμενοι στόχοι είναι 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες ενσωματώνονται σε μια σειρά από διατάξεις που στοχεύουν να βοηθήσουν τη Γερμανία να αποφύγει το αέριο κρίση τον χειμώνα 2022/23.

Οι διατάξεις περιλαμβάνουν υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και κίνητρα για τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

Γεμίζουν οι αποθήκες στην Ευρώπη

Τα αποθέματα που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα της εποχή, και μάλιστα πλησιάζουν τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 74% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.