IEA: Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο το 2023

Αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου «βλέπει» για το 2023 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στα 101,6 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που οι τιμές του μπρεντ κινούνται ανοδικά κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι

Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα περιορίσουν την προσφορά, αφετέρου ότι η ζήτηση θα ανακάμψει ταχύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη αναφορά από τον ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή αργού αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 14% έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2023. Μια εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα θα ασκήσει πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς.

Η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα της Δύσης, ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Παρότι, μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας εξακολουθούν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, φθάνοντας στα 8,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο (υψηλό επτά μηνών), το ευρωπαϊκό εμπάργκο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να έχει επίδραση από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα, με τους αναλυτές της ΙΕΑ να προεξοφλούν μια μείωση της ρωσικής παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Έως το τέλος του α’ τριμήνου δε, η παραγωγή ρωσικού αργού θα διολισθήσει στα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 11,2 εκατ. βαρέλια σήμερα. «Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου λειτουργούν ανακουφιστικά για τους καταναλωτές, ο πλήρης αντίκτυπος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μένει να φανεί» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της ΙΕΑ.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μια παράλληλη άνοδο της διεθνούς ζήτησης, η οποία θα εδράζεται στην ανάπτυξη της ασιατικής οικονομίας -και ιδίως της κινεζικής και της ινδικής. «Ενόσω κινούμαστε προς τον χειμώνα αλλά και προς ένα πιο σφιχτό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, ένα νέο ράλι στις τιμές δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχολιάζει ενδεικτικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΙΕΑ σπεύδει να αναθεωρήσει κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως την πρόβλεψη για τη διεθνή ζήτηση του 2023, επικαλούμενη την τάχιστη ανάπτυξη της Ινδίας αλλά και την ανθεκτικότητα της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής κατανάλωση αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, φθάνοντας στα 101,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαπραγματεύονται στην τιμή των 81,3 δολαρίων ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022 και υπολειπόμενα κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της άνοιξης (147 δολάρια).

Πηγή: Powergame.gr