Κατασκευαστικό αντικείμενο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνουν και οι μεγάλες αναπλάσεις που προωθούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Πρόκειται για έργα όπως η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το μεγάλο έργο στα 42.000 στρέμματα στο Τατόι και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στην Αθήνα, η ανάπλαση του μεγάλου ακινήτου της ΔΕΘ και το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ThessINTEC.
Το έργο της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας προωθείται από το 2007 αλλά, με την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται μια ακόμα προσπάθεια ολοκλήρωσης.
Ποιοι εμπλέκονται στο έργο
Στο έργο εμπλέκονται ο δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Δημόσιο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκού, ο Ερασιτέχνης αλλά και η ΑΕΠ Ελαιώνα (συμμετέχουν οι τράπεζες και ελέγχει το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Βωβός).
Το χρηματοδοτικό σχήμα προβλέπει πως θα επενδυθούν αρχικά 164 εκατ. ευρώ. Τα 75 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται πως τις υποδομές στον Ελαιώνα και τους χώρους πρασίνου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα υπόλοιπα 88,9 εκατ. ευρώ αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευή νέου Γηπέδου Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό» έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών.
Τι περιλαμβάνεται στο έργο
Στο έργο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη δύο μητροπολιτικών πάρκων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών δράσεων σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό.
Ο δήμος Αθηναίων θεωρεί πως με τη διπλή ανάπλαση δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να κινητοποιηθούν περαιτέρω επενδύσεις, άνω των 300 εκατ. ευρώ στην περιοχή.
Όμως εκκρεμεί η τελική απόφαση για την τύχη του ημιτελούς εμπορικού κέντρου που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει η Μπ. Βωβός – Διεθνής Τεχνική, αν και η χρήση του εμπορικού κέντρου με τα νέα δεδομένα της αγοράς μάλλον απομακρύνεται.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, προβλέπεται πως θα ολοκληρωθούν οι οικονομικές μελέτες και οι μελέτες σκοπιμότητας ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα για το σχέδιο ανάπλασης του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ).
Στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται πως έχει προχωρήσει το Στρατηγικό Σχέδιο του ΟΑΚΑ, όμως «θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα σχέδια ανάπτυξης για την περιοχή εγγυώνται μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητά του έργου». Το σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, ύψους 43 εκατ. ευρώ, προβλέπει πως θα προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως, κινητοποιώντας σημαντικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη γύρω περιοχή.
Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Καίριο ρόλο έχει βέβαια η συντήρηση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου και η επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα που απειλείται σήμερα με εκτεταμένη διάβρωση χωρίς να έχει γίνει καμία παρέμβαση από το 2004 όταν και εγκαταστάθηκε.
Οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο
Εκτός από το Ελληνικό, την επένδυση στα «Αστέρια» Γλυφάδας και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις, σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου αναμένεται να έχει ένα ακόμα στοιχειωμένο έργο.
Η αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, έκτασης 262 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο (είχαν υπάρξει ανεπιτυχείς προσπάθειες αξιοποίησης στο παρελθόν), την Εσπλανάδα, το Γυάλινο κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το πως ακριβώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κλειστό του Τάε Κβον Ντο, ενώ κάποια στιγμή αναμένεται και διαγωνισμός από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία κινείται με τους γνωστούς, αργούς, ρυθμούς.
Αλλά και η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) επιχειρεί να αξιοποιήσει έκταση 400 στρεμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού σταδίου για την κατασκευή Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Επιδιώκεται η αξιοποίηση τμήματος του περιβάλλοντα χώρου για την κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για την εξυπηρέτηση όλων των υδάτινων αθλημάτων (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη- καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Οι μεγάλες αναπλάσεις στην Θεσσαλονίκη
Εκτός από το σχέδιο για την ανάπλαση του μεγάλου ακινήτου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην πόλη βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και άλλες παρεμβάσεις με σημαντικότερη την επένδυση για το κέντρο καινοτομίας ΤhessIntec και αξιόλογα σχέδια όπως η αναβάθμιση της αγοράς Μοδιάνο, η νέα επένδυση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ, κ.α.
Το 2026, όταν γιορταστούν τα 100 χρόνια της έκθεσης, εκτιμάται πως μπορεί να ολοκληρωθεί το σχέδιο στο χώρο της ΔΕΘ. Το ύψος της επένδυσης για την ανάπλαση θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Μέσα στην επόμενη διετία θα κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα, ώστε το 2023 και μετά την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες θα υλοποιούνται με την έκθεση σε λειτουργία.
Προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο 120 δωματίων και επιχειρηματικό κέντρο, ενώ θα είναι διαθέσιμες συνολικά πάνω από 2.100 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα είναι όλες υπόγειες.
Περισσότερο φιλόδοξη φαντάζει η υπόθεση του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ThessINTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center), που αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την υποστήριξη και της Πολιτείας.
Το συγκρότημα θα εγκατασταθεί σε μια προνομιακή έκταση 760 στρεμμάτων που παραχώρησε το Δημόσιο ειδικά για το ThessINTEC, για περίοδο 99 ετών, στο δήμο Θερμαϊκού, δίπλα στο αεροδρόμιο, με την πρώτη φάση να αφορά κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υφίστανται υπογεγραμμένα ΜοU (μνημόνια συναντίληψης) για προκρατήσεις στο 93% των κτιριακών υποδομών από περίπου 100 επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα με προϋπολογιζόμενες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ εντός δεκαετίας.
Πηγή: powergame.gr