Επιφυλακτικά υπέρ του ρίσκου δηλώνει η Goldman Sachs στη νέα έκθεση στρατηγικής με ορίζοντα 12μήνου, αλλά αναμένει ότι τα risk assets θα παραμείνουν κολλημένα σε ένα στενό εύρος διακύμανσης έως ότου βελτιωθεί το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, υποβαθμίζει τις μετοχές σε ουδέτερη στάση για το επόμενο τρίμηνο (overweight σε 12μηνη βάση), παραμένει overweight στα μετρητά και τα εμπορεύματα και underweight στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα (τόσο σε ορίζοντα 3μήνου όσο και 12μήνου).
Το story των αγορών έχει μετατοπιστεί προς τον στασιμοπληθωρισμό, με αυξανόμενο και σταθερό πληθωρισμό και αρνητική δυναμική ανάπτυξης σε όλες τις αγορές, όπως επισημαίνει. Η επιταχυνόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι απότομες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν επηρεάσει την όρεξη για ανάληψη ρίσκου και έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12-24 μήνες. Επίσης, έχει ήδη υπάρξει ένα χτύπημα στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας και τα lockdown της Κίνας για την COVID-19.
Η στασιμοπληθωριστική μακροοικονομική δυναμική σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθή, με τις μετοχές όσο και τα ομόλογα να παραμένουν ευάλωτα – για αυτό και η Goldman τηρεί overweight στάση στα μετρητά. Ενώ η «ασυμμετρία» στα risk assets έχει βελτιωθεί με χαμηλότερες αποτιμήσεις και πιο αρνητικές θέσεις των επενδυτών, πιστεύει ότι θα χρειαστεί καλύτερη μακροοικονομική δυναμική – συμπεριλαμβανομένης μιας πειστικής κορύφωσης του πληθωρισμού – για να σταθεροποιηθεί η όρεξη για ανάληψη ρίσκου. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της, υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και ενώ ο πληθωρισμός του Απριλίου αιφνιδίασε ανοδικά, η κορυφή φαίνεται πιο κοντά (στην Ευρώπη θα κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο) – ωστόσο, οι παράγοντες και η ταχύτητα της ομαλοποίησης έχουν σημασία από εδώ και στο εξής και η διαδικασία σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να συνεχίσει να οδηγεί τη μακροοικονομική αστάθεια και την αστάθεια της αγοράς.
Η Goldman Sachs αναμένει μέτριες διψήφιες αποδόσεις για τις μετοχές σε ορίζοντα 12μήνου, κάτι το οποίο είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, και παραμένει overweight. Βραχυπρόθεσμα, οι μετοχές είναι πιθανό να παραμείνουν εγκλωβισμένες σε μικρά όρια διακύμανσης λόγω της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με υψηλό πληθωρισμό και αδύναμη δυναμική ανάπτυξης – για αυτό είναι και πιο επιφυλακτική για τους επόμενους τρεις μήνες , ειδικά στις μετοχές των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη και την Ασία παρουσιάζουν περιθώριο μικρής ανοδικής πορείας βραχυπρόθεσμα.
Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της διόρθωσης των μετοχών από τις αρχές του έτους, όσο και λόγω της ανθεκτικής κερδοφορίας μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών έχουν γίνει bearish και η τιμολόγηση της ανάπτυξης είναι επιφυλακτική. Σε περιφερειακή βάση, η Goldman συνεχίζει να προτιμά τις μετοχές εκτός ΗΠΑ έναντι των ΗΠΑ και των ανεπτυγμένων αγορών λόγω χαμηλότερων αποτιμήσεων– έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις παρά τους σημαντικούς αντίθετους ανέμους – και παραμένει επιλεκτική βραχυπρόθεσμα στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Παράλληλα, παραμένει underweight στα κρατικά ομόλογα – κάτι που την οδηγεί να τηρήσει επίσης στάση underweight Και στα εταιρικά – και πρόσφατα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις των ομολόγων –προβλέπει ότι στα 10ετή των ΗΠΑ θα φτάσει το 3,3% και στα 10ετή γερμανικά το 1,25%. Ενώ η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να πλησιάζει, δεδομένου του ακόμη υψηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, πιστεύει ότι τα ομόλογα θα παραμείνουν αναξιόπιστη αντιστάθμιση για τις μετοχές. Προτιμά ωστόσο τα αμερικανικά από τα γερμανικά 10ετή ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τώρα την Fed σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο backstop από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να αντιστρέψει τον χαρακτήρα του «ασφαλούς καταφυγίου» του γερμανικού ομολόγου το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει 150-200μ.β στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανία.
Τέλος, παραμένει overweight στα εμπορεύματα τα οποία παραμένουν η κατηγορία assets με τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές του έτους και βασικός παράγοντας αντιστάθμισης έναντι του στασιμοπληθωρισμού για τα χαρτοφυλάκια. Οι περίοδοι στασιμοπληθωρισμού συνοδεύτηκαν συχνά από απότομα ράλι στις τιμές του πετρελαίου, όπως τονίζει η Goldman, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μετοχές και τα εμπορεύματα συσχετίστηκαν αρνητικά. Αν και αναμένει μικρότερες αποδόσεις στο εξής, ειδικά στο πετρέλαιο όπου ο στόχος της για φέτος είναι τα 125 $/βαρέλι, αναμένει πως θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλα assets. Επίσης, εκτιμά ότι το ράλι των εμπορευμάτων θα διευρυνθεί πέρα από την ενέργεια: το πρόσφατο ξεπούλημα χαλκού φαίνεται υπερβολικό, βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στο χρυσό παρά τις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις και το ισχυρό δολάριο και, τέλος, βλέπει δυνατότητες για ισχυρές αποδόσεις στα γεωργικά εμπορεύματα λόγω διαταραχών του εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας.