Η εντολή Τσίπρα για την Αυγή, η παρέα του Κολωνακίου, και η εκεχειρία μεταξύ Κακλαμάνη και Πιερρακάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κομματική εφημερίδα «Αυγή», η οποία όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να αντέξει στο δύσκολο περιβάλλον των media

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε η Παπαδάκου

-Τις τελευταίες μέρες διαβάζοντας την εφημερίδα «Δημοκρατία» και ακούγοντας δεξιά κι αριστερά (σε κάτι ραδιόφωνα της Αριστεράς και της Προόδου) τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα για το αν θα έπρεπε σήμερα, να «μεταδώσω» τη σχετική είδηση. Μετά από μακρά διαβούλευση με τον σκύλο μου, αποφασίσαμε να γράψουμε ότι χθες η γνωστή δικαστική συντάκτρια, προσήλθε στην Αεροπαγίτη ανακρίτρια, ζητώντας προθεσμία για να απολογηθεί. Η κυρία (πάνω απ’ όλα) Παπαδάκου, επικαλέστηκε θέμα υγείας που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος της, Δημήτρης Τσοβόλας.

-Όπως είναι λογικό, το σχετικό αίτημα έγινε δεκτό με την δημοσιογράφο να λαμβάνει (όπως με πληροφορεί αξιόπιστη δικαστική πηγή) δεκαπενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί. Η ίδια πηγή μου μετέφερε ότι η Παπαδάκου, ήταν κάπως στεναχωρημένη και δεν είχε καμία σχέση με εκείνη που βγαίνει τις τελευταίες μέρες στα ραδιόφωνα του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας συναδέλφους της και ΜME, επειδή έγραψαν μια είδηση που από τις εξελίξεις επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.

Κατηγορείται για συμμετοχή σε συμμορία

-Εμφανώς αγχωμένη η Παπαδάκου, αναπτύσσει μια σειρά από επιχειρήματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση της . Αν και έμπειρη επί των δικαστικών, αποφεύγει να παραδεχτεί ότι ο λόγος που έλαβε κλήση δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η υπόθεση Novartis και οι μεγάλες αποκαλύψεις που έκανε, αλλά η μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Ο λόγος που καλείται η Παπαδάκου να απολογηθεί (ως ύποπτη) είναι γιατί σύμφωνα με τη μήνυση του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, μαζί με τους Παπαγγελόπουλο, Τάρκα (αυτός είναι εξαιρετικός κύριος και ωραίο παιδί), Φιλιππάκη (τον πασίγνωστο εκδότη της «Δημοκρατίας») και τον δικηγόρο Μαργωμένο, είχαν συγκροτήσει «συμμορία» (αυτό καταγγέλλει ο Μιωνής) που στόχο είχε να εκβιάσουν τον επιχειρηματία, αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος και ταυτόχρονοα, να προκαλέσουν ζημιά στη Ν.Δ., μέσω των όσων «αποκάλυπταν» για τον Σταύρο Παπασταύρου.

-Επί της ουσίας, οι δικαστές ερευνούν τον ρόλο που είχε η Παπαδάκου στο «στήσιμο» της υπόθεσης που αφορούσε τους Μιωνή – Παπασταύρου. Από την εμπειρία που διαθέτει στις δικαστικές αίθουσες γνωρίζει πολύ καλά ότι ελάχιστη σημασία έχουν οι δημόσιες κραυγές, τα πρωτοσέλιδα και τα άρθρα που κατακεραυνώνουν τους δήθεν «σκευωρούς». Εκείνο που οφείλουν οι κατηγορούμενοι είναι να πείσουν τον φυσικό τους δικαστή για την αθωότητά τους.

Η συνάντηση του Κολωνακίου με την V+O

-Ένας από τους καλούς πληροφοριοδότες της στήλης (και δεν σας κρύβω ότι μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται) «έπεσε» το περασμένο Σάββατο σε μια ενδιαφέρουσα παρέα. Συγκεκριμένα είδε τους Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιο (της V+O) να κουβεντιάζουν με τον δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του iefimerida Χρήστο Ράπτη, τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Action24 Διονύση Παναγιωτάκη και τον παλιό εκδότη Πέτρο Κωστόπουλο. Επειδή δυσκολεύομαι να υποθέσω τι ακριβώς μπορούσαν να συζητούν οι πέντε, χθες αργά το απόγευμα κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι μάλλον ο Παναγιωτάκης με την ιδιότητα του θεατρικού επιχειρηματία, αναζητά ηθοποιούς για να ανεβάσει μια ενδιαφέρουσα για την εποχή παράσταση. Και σε αυτή την προοπτική ο Κωστόπουλος, μπορεί κάλλιστα να γράψει το σενάριο και ο Ράπτης να διαφημίσει στα ευρείας επισκεψιμότητας sites του, το όλο project. Φυσικά υπάρχει και μια πιο light εκδοχή. Ο Ράπτης, ο Παναγιωτάκης και ο Κωστόπουλος να αποφάσισαν να «κάψουν» κατά την πρώτη βδομάδα του 2022, το χαμένο δίωρο της νέας χρονιάς.

Εκεχειρία Κακλαμάνη – Πιερρακάκη

-Ένα από τα πυρακτωμένα νεοδημοκρατικά μέτωπα του τελευταίου διαστήματος, είχε εντοπιστεί στην Α’ Αθήνας, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Πιερρακάκη, να διεκδικήσει μέσω της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας την είσοδο του στην Βουλή. Ένα λάθος, προκάλεσε μια παρεξήγηση με τον αρχαίο (όπως λέει και ο Πολύδωρας) βουλευτή της Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, με τις σχέσεις των δύο ανδρών να βρίσκονται επί μήνες στο ναδίρ. Εσχάτως όμως, έμαθα ότι σε συνάντηση των δύο ανδρών, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και πλέον το θέμα θεωρείται λήξαν. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε δεν έχουν να χωρίσουν και κάτι. Απεναντίας, ενώνοντας δυνάμεις, έχουν να κερδίσουν πολλά.

Λουκέτο με εντολή Τσίπρα στην «Αυγή»

-Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κομματική εφημερίδα «Αυγή», η οποία όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να αντέξει στο δύσκολο περιβάλλον των media, πάνω από 2,5 χρόνια μετά την πτώση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όσο ο Παππάς και ο Τζανακόπουλος, τροφοδοτούσαν με διαφημίσεις την εφημερίδα των 800 φύλλων, δεν υπήρχε κανένα απολύτως ζήτημα. Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, άρχισαν τα δύσκολα για την «Αυγή». Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορούν πολλά και διάφορα στο παρασκήνιο με κυρίαρχο, αυτό που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή για την αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της κομματικής εφημερίδας. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι πολύ βαρύ, αφού ήδη έχει παραιτηθεί ο διευθυντής του φύλλου Άγγελος Τσέκερης , όπως επίσης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων της «Αυγής» Έλλη Ζώτου, που μετέχει στο Δ.Σ. της εκδότριας εταιρείας. Αν τα όσα κωμικοτραγικά που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην «Αυγή» , συνέβαιναν σε οποιοδήποτε άλλη εκδοτική επιχείρηση, η δημοσιογράφος που καλύπτει επί χρόνια το ρεπορτάζ των media, Αγγέλα Νταρζάνου, θα είχε αφιερώσει ολόκληρες σελίδες, καταγγέλλοντας την ανάλγητη εργοδοσία και άλλα τέτοια πικάντικα. Εν προκειμένου σιωπή, ακόμη και από τον Θανάση Καρτερό, που σιωπά μπροστά στον εφιάλτη να βάλει λουκέτο η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς.

Στη DPG ο Σοφιανός

Ένας έμπειρος δημοσιογράφος με μπόλικα ένσημα στις εφημερίδες και στα περιοδικά, προστέθηκε (ως επιτελικός) στον όμιλο DPG του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο λόγος για τον έμπειρο Στέλιο Σοφιανό (με θητεία στον παλιό ΔΟΛ και στον Όμιλο Λυμπέρη), ο οποίος αναλαμβάνει ένα κεντρικό ρόλο τόσο στα υπάρχοντα sites της DPG, όσο και στην υπό έκδοση εφημερίδα, που προετοιμάζει ο Παναγιώτης ο Μπόμπης. Κατά κοινή παραδοχή η προσθήκη Σοφιανού, αποτελεί μετεγγραφή αεροδρομίου, για να θυμηθώ και τους τίτλους που έβαζε ο συγκεκριμένος συνάδελφος, όταν πρωταγωνιστούσε ως συντάκτης ύλης σε αθλητικές εφημερίδες.

! Δεν σας κρύβω ότι θα προτιμούσα λιγότερο copypaste των όσων γράφουμε καθημερινά από τα δήθεν εξειδικευμένα επί των media sites.

Εκ νέου στο χρηματιστηριακό προσκήνιο οι τράπεζες

-Τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας έπιασε χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες οδηγό της ανόδου. Το καθάρισμα των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια, η ετοιμότητα να αξιοποιήσουν τη συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης, η άνετη πρόσβαση σε κεφάλαια και η ορατότητα όχι μόνο μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντός του 2022, αλλά και διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αποτυπώνονται στο ταμπλό και προσελκύουν επενδυτές.

-Αυτοί ποντάρουν γενικά στο στόρι της ελληνικής οικονομίας. Χθες και προχθές, ωστόσο, η πολύ υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο, ειδικά από σημαντικούς επενδυτές του εξωτερικού, έχει να κάνει και με ότι λαμβάνουν θέσεις ενόψει της αξιολόγησης της Fitch την Παρασκευή. Ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

!Το trend γενικά είναι πολύ θετικό για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αυτή τη φορά το ακολουθούν και οι ελληνικές. Μια είδηση με μεγάλη θετική σημασία που μαθαίνω ότι θα βγει για τις τράπεζες είναι ότι μορατόρια 780 δισ. ευρώ έχουν λήξει και έχουν αποπληρωθεί και αυτά που μένουν ακόμη δεν ξεπερνούν τα 50 δισ.

Οι τράπεζες και οι ψηφιακοί ανταγωνιστές τους

-Πολύ χρήσιμες διαπιστώσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος διαβάζω σε μελέτη της Accenture. Αναλύοντας τα επιχειρηματικά μοντέλα περίπου 100 κορυφαίων παραδοσιακών τραπεζών και περίπου 200 αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους σε 11 χώρες, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην τραπεζική αλυσίδα αξίας, η Accenture λέει ότι επανεξετάζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και υιοθετώντας τις καινοτόμες στρατηγικές των αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους, οι παραδοσιακές τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά περίπου 4% ετησίως. To ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα που ξεπερνούν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025.

-O συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων, της συμπίεσης των προμηθειών από τον αυξημένο ανταγωνισμό και της έλλειψης διαφοροποίησης διαβρώνει σταδιακά το μερίδιο των τραπεζών στο ΑΕΠ, παρατηρεί η Accenture. «Σε πολλές αγορές, βλέπουμε τα έσοδα να μετακυλύονται από τις τράπεζες σε νεοεισερχόμενους παίκτες. Ομοίως στη χώρα μας, το χρονικό περιθώριο που είχαν οι τράπεζες να ανταποκριθούν, έχει παρέλθει και ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε ένα νέο κύκλο ανταγωνισμού. Οι παραδοσιακές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλουν να οραματιστούν εκ νέου το πώς θα δημιουργούν και θα προσφέρουν πελατοκεντρικές τραπεζικές λύσεις, επανεξετάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο», διαβάζω.

-Βεβαίως, η μελέτη δεν σταματάει στις διαπιστώσεις. Έχει και προτάσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Τις αφήνω, όμως, να τις μελετήσει και να τις παρουσιάσει το ΤΧΣ μερικά τέρμινα αργότερα. Μέχρι την εκπνοή της λήξης του Ταμείου που θα ορίζει ο νέος νόμος, μπορώ να περιμένω. Εδώ περίμενα τόσα χρόνια να δω μια μελέτη που να χαράσσει τη στρατηγική των τραπεζών για την επόμενη μέρα, όπως προέβλεπε η δουλειά που είχε να κάνει το ΤΧΣ. Και είδα χθες το πρώτο Bulletin (sic) του ΤΧΣ με θέμα τα αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα στα Stress Test του 2021.

!Υποσχέθηκα χθες στον εαυτό μου να μην σχολιάσω πάραυτα την είδηση του πρώτου Δελτίου του ΤΧΣ και να τηρήσω ανάλογη χρονοκαθυστέρηση. Γιατί όχι να μην το σχολιάσω το 2023; Ας όψεται η μελέτη της Accenture που με έκανε να παραβώ την υπόσχεση…

Ο θηλυκός Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ

-Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά με την πρώην δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η οποία την έχει δει θηλυκός Πολάκης. Αλλά αργά χθες το βράδυ έπεσε στην αντίληψη μου το άγριο κράξιμο που της έριξε ο ιδεολογικός καθοδηγητής της ομάδας των 53 και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος με αφορμή ένα άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Σε αυτό η Δ. Αυγέρη άφηνε βαρύτατους υπαινιγμούς για την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανήκει και ο Χ. Παπαδόπουλος. Ούτε λίγο ούτε πολύ τους αποκαλούσε «κομματικούς μπράβους» που κάνουν ιδεολογικό facecontrol.

-«Ο προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Και ταυτόχρονα πρέπει να ξαναγνωρίσει την Αριστερά. Αυτό δεν γίνεται με κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό facecontrol…» ήταν η επίμαχη αναφορά της, που έκανε έξω φρενών τον Παπαδόπουλο με αποτέλεσμα να την περιποιηθεί δεόντως με σχόλιο που ανέβηκε στον ιστότοπο της ομάδας των 53. Το γνωστό commonality. Ο Χ. Παπαδόπουλος την πέρασε πριονοκορδέλα στο σχόλιο του, αφού έγραψε πως λέει ότι της κατέβει και μάλιστα το ύφος της και το περιεχόμενο των λεγομένων της δεν ταιριάζουν με το κόμμα που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Σας παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο του:

-«Τι μας λέει η Δώρα Αυγέρη στην ΕΦΣΥΝ; Ότι είναι «αριστερόμετρο» και «κομματικοί μπράβοι» όσοι και όσες απορρίπτουν τους «ολίγο» ρατσιστές, «ολίγο» εθνικιστές, ομοφοβικούς, σκοταδιστές, που δέρνουν τη γυναίκα τους, καμιά φορά τη σκοτώνουν, επειδή είναι λεβέντες! Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι λέει και τι δεν λέει, αλλά και από που αντλεί την αυτοπεποίθηση της να λέει ότι της κατέβει, με γλώσσα εφάμιλλή της «εκσυγχρονιστικής» δεξιάς. Σίγουρα οι πεποιθήσεις της δεν ταιριάζουν με το κόμμα που «υπηρετεί» στο κοινοβούλιο. Η τηλεόραση είναι διαβατήριο, δεν είναι όμως πιστοποιητικό».

Το παράδειγμα της ΕΕΤ

-Σας έγραφα χθες για την έρευνα της Better Future, σε συνεργασία με το Hellenic Observatory of Corporate Governance του Λονδίνου και την Corporate Matters, για το πώς διαμορφώνεται ο χάρτης αμοιβών στις εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 2020 που δημοσιεύτηκαν το 2021. Κάτι άλλο που χρήζει επισήμανσης πέραν του ύψους των αμοιβών είναι ότι το 60% των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων είναι Εκτελεστικοί, παρότι η σύσταση που προκύπτει από το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση είναι οι πρόεδροι Δ.Σ. να μην έχουν εκτελεστικά καθήκοντα…Δεν μπορώ να μην επισημάνω το θετικό παράδειγμα που έδωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με την εφεξής σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπου οι Πρόεδροι έδωσαν τη θέση τους στους Διευθύνοντες Συμβούλους, καθώς αυτοί είναι οι Εκτελεστικοί.

!Πάντως, η υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 25% των μελών του Δ.Σ., έχει αποδώσει καθώς το ποσοστό τους αυξήθηκε από 15% το 2020 σε 23% το 2021. Επίσης το ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών στα Δ.Σ. αυξήθηκε από 38% το 2020 σε 42% το 2021.

 

Πηγή: powergame.gr