Η ενεργειακή κρίση απειλεί την οικονομική ανάκαμψη

Το αρνητικό σενάριο, που βρίσκεται στο επίκεντρο, αφορά στον προϋπολογισμό που ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης από το 4,5% στο 3,5%

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και το «χτύπημα» των ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγαθά οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην κατάρτιση πλήθους αρνητικών σεναρίων για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και τα κρατικά ταμεία με το βλέμμα ωστόσο να στρέφεται στον Απρίλιο όπου αναμένεται αποκλιμάκωση της διπλής κρίσης.

Το αρνητικό σενάριο, που βρίσκεται στο επίκεντρο, αφορά στον προϋπολογισμό που ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης από το 4,5% στο 3,5% και ταυτόχρονα ανεβάζει στο1,9% του ΑΕΠ από 1,4% το πρωτογενές έλλειμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ένα ακόμα αρνητικό σενάριο υποθέτοντας ότι τα κύματα της πανδημίας και της ακρίβειας θα συνεχίσουν να χτυπούν την οικονομία μέχρι το καλοκαίρι αυτό το σενάριο ρίχνει το ΑΕΠ κάτω από το 3% και διογκώνει το έλλειμμα στη περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση σημαντικής υγειονομικής επιδείνωσης ο ρυθμός μεγέθυνσης δεν θα είναι υψηλότερος από 2%-2,5%, σύμφωνα με πρόβλεψη του ΙΟΒΕ.

Την ώρα που το τοπίο είναι θολό λόγω της πορείας της πανδημίας και του πληθωρισμού που ανακοινώνεται σήμερα και αγγίζει επίπεδα που η Ελλάδα είδε τελευταία φορά το 1996, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι προσεκτικές.

Μάλιστα, νέες κρατικές παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμός και για την απορρόφηση του κόστους στις επιχειρήσεις πράγμα που θα ασκήσει πιέσεις στο προϋπολογισμό, θα απαιτήσει η έξαρση του πληθωρισμού που χτυπά τα εισοδήματα των νοικοκυριών βάζοντας φρένο στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Και η Κομισιόν έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού. Σημειώνει μάλιστα ότι μειώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίζοντας τις επενδύσεις και επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνοντας τη κατανάλωση. Η εκτίμηση της επιτροπής είναι ότι το ενεργειακό σοκ αναμένεται να περιορίσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά τουλάχιστον 0,5% το 2022.

Εκτός από το πληθωριστικό ρεύμα, ο πολύ γρήγορος ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, προκαλεί παρενέργειες στο έλλειμμα. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης τους πρώτους μήνες του έτους κυρίως στο μέτωπο της ακρίβειας και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί επέκταση στο πρόγραμμα επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο καθώς και διατήρηση η ακόμα και εμπλουτισμός των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την οικονομία το 2022, όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς τυχόν διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα ή περαιτέρω αύξησή τους κατά τους επόμενους μήνες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ιδίως μέσω επιπτώσεων σε κλάδους όπως ο τουρισμός. Επιπλέον κίνδυνος είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και κατ’ επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ο πραγματικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης.

Ωστόσο η κατεύθυνση των επιδράσεων στον ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης και κατ’ επέκταση στα δημοσιονομικά έσοδα δεν είναι ξεκάθαρη και εξαρτάται από την έκταση και διάρκεια αυτών των μεταβολών, όπως και από την ελαστικότητα ζήτησης και προσφοράς των προϊόντων και υπηρεσιών που θα επηρεαστούν. Όσο δεν αποσταθεροποιούνται οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, οι πιθανότητες να μην επηρεαστεί αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνονται.

Πηγη: powergame.gr