Quantcast

Η εικόνα των αγορών μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Mεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Mεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι με ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο θα περιορίσει μόνον κατά τι τις αγορές κατεπείγοντος χαρακτήρα σε ομόλογα.

 

 

Κι αυτό ανέμεναν αγορές και αναλυτές. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 –κι ενώ είχε σημειώσει στις πρωινές συναλλαγές πτώση της τάξεως του 0,9%– τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,06% και παρέμεινε σε σχεδόν αμετάβλητα επίπεδα των 467,57 μονάδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες ο Stoxx 600 είχε μία απώλεια 1,5% εξαιτίας του φόβου για τυχόν πιο επιθετική κίνηση της ΕΚΤ σε σύγκριση με το τι αναμενόταν.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς σημείωναν κάμψη οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατά 0,09% και 0,16% αντιστοίχως, διότι οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Λιγότεροι ήταν οι Αμερικανοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υποβάλει αίτημα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Επιπλέον, οι συναλλασσόμενοι εξέταζαν τις προοπτικές των παγκόσμιων προγραμμάτων στήριξης, που χρηματοδοτούν οι κεντρικές τράπεζες, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε επιβράδυνση στα μέτρα στήριξης.

Στη Γηραιά Ηπειρο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,01%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 0,08%, με 0,24% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,13% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και στη Μαδρίτη με -0,43% ο IBEX. Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρώπης, οι οποίες είναι ευάλωτες από τις μεταβολές στα επιτόκια, είχαν άνοδο 0,2% σε επίπεδο κλάδου, ενώ αντιστοίχως εκείνες του τομέα των ακινήτων εμφάνισαν κέρδη της τάξεως του 1%.

Πάντως η ΕΚΤ, αν και έκανε ένα βήμα πίσω, δεν υπαινίχθηκε ποια θα είναι η επόμενή της κίνηση, συμπεριλαμβανομένου και του πώς θα αποσύρει το κατεπείγον πρόγραμμα της πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο έχει διατηρήσει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε χαμηλότατα επίπεδα. Στην αγορά νομισμάτων το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,2%, στα 1,1834 δολάρια.