Η ΔΕΗ στη νέα εποχή – Οι κινήσεις Στάσση που την έκαναν κορυφαίο ενεργειακό παίχτη

Η πολλαπλή υπερκάλυψη, τα κορυφαία funds που πείστηκαν από το σχέδιο Στάσση και οι νέες επενδύσεις που την καθιστούν κορυφαίο παίκτη

«Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα γίνει ταυτόχρονα και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια». Αυτά είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή το σχέδιο του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσσηγια τη γρήγορη στροφή της Επιχείρησης προς την πράσινη ενέργεια, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

stassis

Με τις νέες επενδύσειςη ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντικής περιφερειακής ενεργειακής εταιρείας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε την Πέμπτη 4/11 ότι δεν είναι τυχαίο πως με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Επιχείρηση άντλησε κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ, «τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μια εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ, όταν -θυμίζω- την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας».

Το τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση κεφαλαίου να γίνει στο ανώτατο εύρος διάθεσης (τα 9 ευρώ), δείχνει τη νέα εικόνα της ΔΕΗ μετά τις αλλαγές που έχει ήδη δρομολογήσει η διοίκηση Γ. Στάσση. Δείχνει, όμως, και πως οι διεθνείς επενδυτές πείστηκαν από το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε τις τελευταίες εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από το Υπερταμείο, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία CVC και την EBRD) υπερκαλύφθηκε πέντε φορέςΤο 90% των επενδυτών είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγικήΤο 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα, ενώ το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι και το 80% είναι νέοι επενδυτές.

2

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται, πλην του βασικού μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιομερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Ενδεικτικά, εκτός της CVC, που θα ελέγχει πλέον το 10% της ΔΕΗ, στους νέους επενδυτές περιλαμβάνονται οι Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors κ.ά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα κεφάλαια που αντλεί η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2026, καθιστώντας την Επιχείρηση «ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Στάσσης, πρόεδρ

«Εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ»

ος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε την Πέμπτη πως «η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ, καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας».

Η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει, με βάση το ενημερωτικό δελτίο, πως τα έσοδα της Επιχείρησης θα αυξηθούν από 4,46 δισ. ευρώ στη χρήση 2020 σε 4,89 δισ. ευρώ το 2024 και 5,33 δισ. ευρώ το 2026. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα διαμορφωθούν, με βάση τους στόχους της διοίκησης, από 885,8 εκατ. το 2020 σε 1,315 δισ. το 2024 και σε 1,74 δισ. το 2026. Τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν από τα μόλις 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε 384,5 εκατ. το 2024 και σε 665,7 εκατ. το 2026.

Οι συνολικές επενδύσεις για την περίοδο 2022-2026 προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 9,3 δισ. ευρώ (τα 3,9 δισ. στις ΑΠΕ), τα 6 δισ. από τα οποία θα έχουν δαπανηθεί μέχρι το 2025. Για την επέκταση στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στις ΑΠΕ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει πως θα επενδυθούν 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2026, για να διαθέτει μονάδες ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW.

Στη ΔΕΗ θεωρούν πως το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ επιτρέπει στην Επιχείρηση να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της μέσα σε 18 μήνες. Διαθέτει, επίσης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε περιοχές (σ.σ.: Της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης) που διαθέτουν ήδη υποδομές ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η διοίκηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων στρατηγικών συμμαχιών με άλλους ομίλους για την επέκταση στις ΑΠΕ, με βάση το μοντέλο των συμφωνιών με RWE, EDP Renovaveis, Masdar και Taaleri.

 

Πηγή: parapolitika.gr