Η Αθήνα ο 3ος πιο γρήγορα ανερχόμενος προορισμός για digital nomads

Ο ρόλος της βίζας

Την τελευταία 5ετία, τρεις προορισμοί σε όλο τον κόσμο ήταν πιο γρήγορα ανερχόμενοι στη λίστα των προτιμήσεων των digital nomads.

 

 

Ο ένας από αυτούς ήταν η Αθήνα.

Η ελληνική πρωτεύουσα έχει τα τελευταία πέντε χρόνια, 2017-2021, τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει το εξωτικό Playadel Carmen στο Μεξικό, ενώ δεύτερο στην κούρσα έρχεται το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας.

Η αύξηση του αριθμού των ψηφιακών νομάδων, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, είναι… εκθετική την πενταετία 2017-2021. Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 198%, όταν η αντίστοιχη επίδοση του Playadel Carmen στο Μεξικό ήταν 228% και του Μεδεγίν 205%.

Μετά την Αθήνα, οι προορισμοί με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads είναι: το Kanggu στο Μπαλί (196%), η Λισαβόνα (190%), η πόλη του Μεξικό (185%) και το Πόρτο (148%). Μια θέση στο «top 10» των πόλεων με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads έχουν επίσης η Βιέννη (122%), το Μόναχο (120%) και το Μαϊάμι (118%).

Με 109% «τρέχει» η Αθήνα το 2022

Η Αθήνα δείχνει να έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2022 οι αφίξεις φαίνεται να ακολουθούν έντονα ανοδικό ρυθμό. Παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημική κρίση, τα στοιχεία του Nomads List δείχνουν ότι, από τις αρχές του νέου έτους, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα είναι αυξημένες κατά 109%.

Η υγειονομική κρίση της COVID-19 μπορεί να έχει πλήξει τις μετακινήσεις γενικότερα, αλλά και τις μετακινήσεις των digitalnomads ειδικότερα, ωστόσο, και το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική πρωτεύουσα. Ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων που ήρθαν στην Αθήνα το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε (ρυθμός αύξησης 98%).

Ωστόσο, το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digitalnomads.

«Η πανδημία της COVID19 έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις των digital nomads τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για λίγο ακόμη» εξηγεί το Nomads List.

Ο ρόλος της βίζας

Όπως εξηγούν στο powergame.gr άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την παγκόσμια κοινότητα των digital nomads, η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας τα τελευταία χρόνια συνδέεται στενά με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο συνδεσιμότητας.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παροχή φορολογικών κινήτρων, ενώ ειδικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά η Αθήνα ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων -και- λόγω της Digital Nomads Visa, η οποία δίνει σε πολίτες τρίτων χωρών, που εργάζονται στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, τη δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα.

Η Digital Nomads Visa έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις. Χορηγείται δε, υπό, αυστηρούς, όρους, όπως, για παράδειγμα, ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να παρέχει εργασία σε εργοδότες του εξωτερικού, γεγονός που θα βεβαιώνεται με σχετική σύμβαση εργασίας.

Πηγή: powergame.gr