Η απειλή για το λιμάνι του Πειραιά, το σίριαλ με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μια πρόταση για τη Θεσσαλονίκη

Ασφαλώς, η παρουσία της Cosco να εγγυάται σημαντικές ροές φορτίων τα επόμενα χρόνια και η επένδυση του κινεζικού ομίλου φαίνεται πως εδραιώνεται και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού

Το λιμάνι του Πειραιά και ο ανταγωνισμός
Καθόλου δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται η πρωτοκαθεδρία του λιμανιού του Πειραιά, μεταξύ των σταθμών μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων από τις χώρες της Ασίας προς την Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ασφαλώς, η παρουσία της Cosco να εγγυάται σημαντικές ροές φορτίων τα επόμενα χρόνια και η επένδυση του κινεζικού ομίλου φαίνεται πως εδραιώνεται και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού, μετά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο (Master Plan). Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα «μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αποτελεί το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Μπάιντεν στην Μ. Ανατολή, ανακοινώθηκε μια συμφωνία ύψους 1,15 δισ. ευρώ, ανάμεσα στον όμιλο Adani Ports, του ομώνυμου Ινδού δισεκατομμυριούχου και την ισραηλινή εταιρεία Gadot. Αντικείμενό της είναι το λιμάνι της Χάιφα και η μετατροπή του σε σύνδεσμο ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Στόχος του ομίλου Adani είναι η μετατροπή της Χάιφα σε διαμετακομιστικό κόμβο και σε μια νέα εμπορική διαδρομή από την Ασία προς την Γηραιά Ήπειρο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr