Αντίστροφα δείχνει να μετράει ο χρόνος για ανακοινώσεις νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται για σχετικές πρωτοβουλίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου.
Σε εφαρμογή από Μάιο
Ήδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι σε εκείνο το διάστημα θα ανακοινωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά -και όχι τον Ιούνιο όπως ήταν το βασικό σενάριο μέχρι πρότινος- η «σημαντική» όπως τη χαρακτήρισε αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς πάντως ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για το ποσοστό της αύξησης.
Ουσιαστικά φαίνεται πως η κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της για νέες παρεμβάσεις στην οικονομία με άξονα την ακρίβεια που κουρεύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, γεγονός που θα μπορούσε να της στοιχίσει πολιτικά όσο καμιά άλλη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Άλλωστε ήδη αρχίζουν και καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όχι γενικώς η δυσαρέσκεια -που είναι αναμενόμενη- αλλά και η διάθεση των πολιτών να αποδώσουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείριση του προβλήματος, θεωρώντας ανεπαρκή τα μέτρα λόγω των πολιτικών θέσεων και ιδεών της ΝΔ. Τουτέστιν από τη στιγμή που η τσέπη αδειάζει οι πολίτες είναι τουλάχιστον αδιάφοροι για το αν η ακρίβεια είναι εισαγόμενη όπως είναι το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία επίσης έχει θορυβήσει την Αθήνα και ιδίως το μέγαρο Μαξίμου για τις πολιτικές επιπτώσεις που έχουν στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστκαν αλλεπάλληλες κρίσεις από την πανδημία μέχρι τον πληθωρισμό με όρους «ευρωπαϊκούς».
«Θα δράσουμε μόνοι»
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλωστε ότι προς την κατεύθυνση πιο άμεσων παρεμβάσεων ενδεχομένως και με κάποιου είδους διαφοροποίηση του μίγματος των μέτρων ο πρωθυπουργός είχε ήδη αναφερθεί στο Φόρουμ των Δελφών όπου για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια δήλωσε πως «αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο». Αν δεν δράσουμε – συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης- θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του «λαϊκισμού».
Όλα δείχνουν ότι επίκειται στις επόμενες μέρες ανακοινώσεις, Χτες δε, ψηφίστηκε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει πρόσθετες δαπάνες 2 δισ. ευρώ.
Βασικό και εναλλακτικά σενάρια για τα νέα μέτρα
Στο βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η επιβολή πλαφόν από την κυβέρνηση στην ελληνική αγορά ενέργειας για την τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου. Στα εναλλακτικά σενάρια εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια ελάχιστα συγκεκριμένα βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί, η μεγαλύτερη επιδότηση του ρεύματος και φυσικά παραμένει η προσδοκία για επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο άλλωστε συμπαρασύρει και τα καύσιμα όπως λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά συνολικά.
Μέσα σε όλα αυτά άλλες πληροφορίες θέλουν να είναι υπό συζήτηση ακόμα και έκτακτο επίδομα ενοικίου, και νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ανατιμήσεων.
Ωστόσο όλα αυτά είναι σενάρια και μέχρι την εξαγγελία και την εφαρμογή υπάρχει απόσταση. Αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει το βασικό σενάριο και όχι τα εναλλακτικά δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση της επιδότησης ρεύματος, λόγω της μείωσης των εσόδων από τυχόν επιβολή πλαφόν.
Έτσι κι αλλιώς βέβαια τα μέτρα επιδοτήσεων όπως τουλάχιστον εφαρμόζονται είναι απειροελάχιστα μπροστά στις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην πράξη δεν αισθάνονται κάποια ιδιαίτερη ανακούφιση τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να γεμίσουν το λεγόμενο καλάθι τους πριν την άνοδο του πληθωρισμoύ.
Ροκανίζεται σήμερα
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να μην την ξεπεράσουν πολιτικά οι εξελίξεις καθώς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε νωρίτερα στη Βουλή πως από τη μείωση φόρων και των άλλων μέτρων στήριξης στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται».
Στο μεταξύ τυχόν άλλες καθυστερήσεις σε μέτρα που δεν θα φαίνονται στις τσέπες των πολιτών θα καθιστούσαν πιο ευάλωτη την κυβέρνηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για αισχροκέρδεια και ακρίβεια «με υπογραφή Μητσοτάκη».
Είναι από τις βασικές κριτικές που ασκούν ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τεχνηέντως να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παρόχων ενέργειας.