Χτύπημα στα Ευρωπαικά κρασιά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 25% ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΟΙΝΟ - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ.

Κατά 25% αποφάσισαν οι ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς σε ορισμένα Ευρωπαικά κρασιά.

 

Οι Γάλλοι, Ισπανοί, Γερμανοί και Βρετανοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα από τις 18 Οκτωβρίου: την εφαρμογή νέου δασμολογίου αυξημένου κατά 25%. Η Rabobank δημοσίευσε ανάλυση για να διευκρινίσει την επίδραση αυτής της αύξησης ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των οίνων καθώς και το μέγεθος των εταιρειών. Συμπέρασμα: Το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και τη δομή της εταιρείας.

Όσον αφορά την προέλευση των οίνων. ο αντίκτυπος διαφέρει αφού διπλασιάζεται μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας στις τιμές λιανικής. Η Rabobank εκτιμά ότι η τιμή των γαλλικών κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης θα αυξηθεί κατά $ 2,42 ανά λίτρο έναντι 1,30 δολαρίων για τα ισπανικά κρασιά. Συνολικά, το 60% της αξίας των γαλλικών και ισπανικών οίνων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα επηρεαστεί από την αύξηση των δασμών.

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό εξαγώγιμο κρασί

Τα Ελληνικά κρασιά, χρόνο με το χρόνο παίρνουν μεγαλύτερο μέρος από την πίστα.

Η αξία εξαγωγών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο για να φτάσει στα 12,4 εκ € το 2017

Η μέση τιμή φιάλης ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και απορροφά τα αυξημένα κόστη προβολής και τον ανταγωνισμό.

Οι Ελλημικές φιάλες έχουν να ανταγωνιστούν μία παράδοση που έχουν χτίσει εδώ και χρόνια τα Ιταλικά και Γαλλικά κρασιά αλλά και τα κρασιά της Καλιφόρνια που συνεχίζουν να παίρνουν το μερίδιο του λέοντος.

Το στοίχημα των Ελήνων οινοπαραγωγών είναι να καταφέρουν να κατοχυρώσουν το Ελληνικό κρασί με διακριτική ονομασία “Greek Wine” όπως τα έχει καταφέρει το Greek yogurt.

Το Ελληνικό κρασί διεκδικεί μερίδιο από την τεράστια Αμερικανική αγορά που κυριαρχούν τα Γαλλικά κρασιά με 1,24 δις λίτρα και αξία 5,7δις €.