Λίγο περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από την Πρωτοχρονιά του 2022 και οι αγορές έχουν ήδη γεμίσει αναταράξεις – από απότομες κινήσεις στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, σε ένα βίαιο rotation στις μετοχές και στο ράλι σχεδόν 50% των τιμών του πετρελαίου από τα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όπως σημειώνει η HSBC στη νέα της έκθεση επενδυτικής στρατηγικής στο νέο περιβάλλον του τέλους του φθηνού χρήματος. Αυτές οι εξελίξεις, όπως επισημαίνει, καθιστούν επίσης δύσκολη την προσαρμογή των τοποθετήσεων στις αγορές αρκετά γρήγορα, ώστε να επωφεληθεί κανείς από τις διάφορες ανατροπές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Οποιαδήποτε αδυναμία στα οικονομικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα θα αποδοθεί στην παραλλαγή Όμικρον και ως εκ τούτου θα αγνοηθεί. Κατά συνέπεια, η εστίαση θα είναι περισσότερο στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία θα μπορούσαν να εκπλήξουν και πάλι ανοδικά, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων στις τιμές της ενέργειας.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, σημειώνει η HSBC. Εκτιμά ότι το «επόμενο μεγάλο θέμα» θα είναι το sell-off στις κυκλικές μετοχές στο β’ τρίμηνο, καθώς θα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης επιβραδύνεται σοβαρά. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν η Fed είναι πιο πιθανό να αυξήσει τρεις ή επτά φορές, από τις πέντε που έχουν αποτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Δεδομένων των παραπάνω, η HSBC εκτιμά ότι είναι πολύ πιο πιθανό να πραγματοποιηθούν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Προς το παρόν, λοιπόν, στο περιβάλλον των ολοένα και αυξανόμενων προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων να έχει αποτιμηθεί στις ανεπτυγμένες αγορές για το 2022, η HSBC εξακολουθεί να βλέπει τις μετοχές «αξίας» να υπεραποδίδουν των μετοχών «ανάπτυξης» στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αντίστοιχες αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές κατά την άποψή της. Οι αναθεωρήσεις των κερδών της Ευρωζώνης θα επωφεληθούν από τις καλύτερες σχετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) στο μέλλον. Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ολοκληρώσει τον δρόμο της.
Εκτός από την προτίμησή της στις ευρωπαϊκές μετοχές, η HSBC προτιμά επίσης και τις Αναδυόμενες Αγορές (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έναντι των μετοχών των αναπτυγμένων αγορών. Θεωρεί επίσης, ελκυστικά τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και επισημαίνει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες, όπως στην αγορά ομολόγων της Κορέας, της Βραζιλίας και της Χιλής.
Όσον αφορά στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας, ιδιαίτερα της ΕΚΤ, οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων φαίνονται υπερβολικές, κατά την άποψή της.
Σε ό,τι αφορά στην κρίση της ενέργειας, η HSBC αναφέρει πως το 2022 ξεκίνησε με δύο βασικά θέματα να κυριαρχούν στις αγορές: το υψηλότερο κόστος διαβίωσης από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, και τις βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές των risk assets.
Θεωρητικά, οι υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια προκαλούν αυτό το ταρακούνημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επιμένουν στην επιθετική ρητορική τους και ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά. Οι λογαριασμοί ενέργειας αυξήθηκαν και πάλι στην αρχή του νέου έτους λόγω των πολιτικών εντάσεων που οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμείνουν υψηλές και η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν ξανά.
Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πιθανό να υποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα στοιχεία που οδηγούν στην άνοδο που βλέπουμε τώρα μπορεί να επιμείνουν για λίγο περισσότερο, σημειώνει η HSBC. Δεδομένου ότι αναμένεται στους δύο επόμενους μήνες ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, το σημείο καμπής στα δεδομένα για τον πληθωρισμό ενδέχεται να μην είναι ορατό για άλλους δύο μήνες. Αν δεν συμβεί κάτι δραματικό με τις τιμές της ενέργειας ή των οχημάτων, η ρητορική γύρω από τον υψηλότερο πληθωρισμό μπορεί να μην εκτονωθεί για λίγο. Ο πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη προσθέτουν περαιτέρω αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες είναι ήδη θολές από την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, όπως καταλήγει η HSBC.