Χρηματιστήριο: Διανύει το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων πολλών ετών

ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 

Έχοντας απώλειες 22,50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 37,64% σε επίπεδο τραπεζών, ο μήνας Μάρτιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλάζοντας τα δεδομένα ολοσχερώς – όχι μόνο στο Χ.Α. – αλλά και σ’ όλες τις διεθνείς αγορές, λόγω της «επέλασης» του κορονοϊού. 

Όλες οι διεθνείς αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες το μήνα που έφυγε, με το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς να υπερβάλει στην πτώση, συνεχίζοντας το αρνητικό κρεσέντο που είχε ξεκινήσει από το Φεβρουάριο όπου ο Γ.Δ. έχασε 20,92% και ο τραπεζικός -31,58%.

Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2020 βγήκε με εξαιρετικά μεγάλες απώλειες για όλες τις αγορές, αρκεί να τονιστεί ότι πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ένας άκρως συντηρητικός και δυσκίνητος δείκτης, κατέγραψε ζημιά ύψους 23,1%, κάνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 18 ετών, ήτοι από το 2002! 

Παράλληλα, κορυφαίοι διεθνείς δείκτες μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, έχασαν όχι μόνο όλα τα κέρδη από το εξαιρετικό ράλι του 2019, αλλά και πολύ περισσότερα. 

Έως τα μέσα Μαρτίου επικράτησαν καταστάσεις πανικού σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έφερε συνθήκες καραντίνας και «κλείδωμα» χωρών και συνόρων, αναστολή λειτουργίας της επιχειρηματικότητας και ευρύτερη στάση ολόκληρης της οικονομικής λειτουργίας. 

Εν μέσω αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, οι αγορές «πλήρωσαν» και με το παραπάνω το σοκ, με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου συστήματος όπως ο Dow Jones να χάνουν το 1/3 της αξίας τους μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, σ’ ένα ταχύτατο «άδειασμα» που ουδέποτε είχε ξαναγίνει. 

Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε κάποια ανάκαμψη και ανοδική διόρθωση των πρότερων ακροτήτων, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν ολοκληρώθηκε η… πληρωμή των αγορών στην τεράστια ζημιά που λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και σ’ όλες τις επιμέρους οικονομίες των χωρών που είναι σε καραντίνα. 

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι το κυρίαρχο ζήτημα πλέον για τις διεθνείς αγορές αλλά και το Χ.Α. είναι να δείξουν αν έχουν δει τα χαμηλά τους μετά το πρόσφατο πρωτοφανές σοκ λόγω του κορονοϊού, ή αν θα υπάρξει νέο κύμα αρνητικής προεξόφλησης μέσα στο Απρίλιο.

Το σίγουρο είναι ότι το κύμα του φόβου και του σοκ ήταν τεράστιο κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τις αγορές να έχουν «πληρώσει» και συμπεριλάβει μέσα στις τιμές ένα μεγάλο μέρος από τη ζημιά στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις λόγω του ιού. Βεβαίως, οι εξελίξεις τρέχουν, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ούτε για το πόσο θα κρατήσουν οι συνθήκες καραντίνας και «ακύρωσης» κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε το πότε θα υπερνικηθεί ο ιός. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, βρέθηκε στο καναβάτσο. Τόσο ο Μάρτιος όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφυγαν αφήνοντας τεράστιες «πληγές» στο ελληνικό χρηματιστήριο που μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχασε όχι μόνο όλα τα κέρδη από το ράλι του 2019, αλλά επέστρεψε και σε χαμηλά 4ετίας, που ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά, αν συνεκτιμηθούν τα reverse split, οι αυξήσεις κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα. 

Η αγορά βεβαίως δεν έκανε τίποτα άλλο από το να «διαβάζει» τις εξαιρετικά δύσκολες εξελίξεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, εξελίξεις που στο έμμεσο μέλλον θα γίνουν δυσκολότερες, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι σταματούν – προσωρινά – τη λειτουργία τους. Συνάμα, εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, που βλέπει μάλλον να χάνεται σχεδόν ολοσχερώς η φετινή χρονιά, ασχέτως με το αν θα «λυθεί» η καραντίνα το επόμενο δίμηνο. 

Με όλες τις χώρες που αποτελούσαν τις κυριότερες «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό να χτυπιούνται από τον κορονοϊό (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), η χρονιά θεωρείται σχεδόν χαμένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κυρίως για τους «μικρούς» της αγοράς, τις οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλο μέσο επιβίωσης, ούτε κεφαλαιακά αποθέματα. 

Ποιες μετοχές άντεξαν το Μάρτιο 

Το μήνα Μάρτιο λοιπόν, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 11,6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο ράλι του 2019 είχε ενισχυθεί κατά 16,4 δισ. ευρώ! Στην κορυφή των απωλειών ασφαλώς ήταν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 45,5%, την Εθνική -38%, Πειραιώς -32% και Eurobank -30,2%. 

Στον υπόλοιπο Large Cap, την καλύτερη επίδοση και η μοναδική μετοχή με κέρδη ήταν η ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 2,50%, ενώ εξαιρετική ανθεκτικότητα έδειξε (ξανά) η Τέρνα Ενεργειακή χάνοντας μόλις 3,32%, η Σαράντης -3,47%, ο ΟΛΠ -5,13%, ΕΧΑΕ -6,39%, Μυτιληναίος -10,41%, Jumbo -13,36%, ΟΤΕ -14,35%, ΓΕΚ Τέρνα -14,57%, και ΕΛΠΕ -15,20%.  

Αντιθέτως, εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ -51,40%, Fourlis -37%, Viohalco -35,36%, Aegean Airlines -34,13%, Coca Cola HBC -32,46%, ΟΠΑΠ -28,56% κ.ο.κ. 

Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 

Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 39,09%, ο Τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 59,48%, ο FTSE 25 έκλεισε στο -42,69%, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 42,19%. Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 22,2 δισ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 63,55%, η Εθνική απώλεσε το 59% της αξίας της, η Eurobank -57%, η Πειραιώς -54,78% και η Attica Bank -48%. 

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, την πιο ανθεκτική εικόνα είχε η Τέρνα Ενεργειακή που έχασε μόλις 4,83%, όταν σε όλη σχεδόν την αγορά έγινε ολοκαύτωμα. Μικρή σχετικά πτώση σε ποσοστό 13,11% είχε και η ΕΥΔΑΠ, το ΑΔΜΗΕ έχασε -18,10%, η Σαράντης -18,31% και ο ΟΤΕ -23%. 

Από εκεί και πέρα, κορυφαία blue chips δέχτηκαν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις, χάνοντας – σε κάποιες περιπτώσεις και με το παραπάνω – όλο το ράλι του 2019. Κορυφαία βιομηχανικά blue chips όπως Τιτάν, Viohalco, Motor Oil, ΕΛΠΕ κ.α. είχαν απώλειες που ουδέποτε έχουν παρουσιάσει ξανά σε ένα τρίμηνο… 

Η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 65,45%, η Viohalco -53%, η Aegean Airlines -50,60%, Fourlis -46,80%, Τιτάν -46,63%, Motor Oil -45,44%, ΔΕΗ -45%, ΟΠΑΠ -40,2%, ΕΛΠΕ -39,57%, Jumbo -37%, Coca Cola HBC -36,43%, ΓΕΚ Τέρνα -31,84%. Από το χώρο του Mid Cap, πτώση 53,12% και 44,26% είχαν αντίστοιχα οι AVAX και Autohellas.