Χρ. Σταϊκούρας: «Τέλος Αυγούστου ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες»

 «ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

Αποκαλύψεις για το νέο πτωχευτικό κώδικα που δρομολογεί η κυβέρνηση και θα φέρει στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου το οικονομικό επιτελείο, έκανε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες θα νομοθετηθεί προς το τέλος Αυγούστου και θα αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους.

Μιλώντας για το σχέδιο του υπουργείου σχετικά με το νέο πτωχευτικό νόμο ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες στο οποίο βασίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα: « Αυτό το σχέδιο θα εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Θα εδράζεται στην ανάγκη να συμπτύξουμε τα πολλά διαφορετικά σχέδια που σήμερα είναι διαθέσιμα και τα οποία ο πολίτης δεν ξέρει που να αποταθεί για να βοηθηθεί», εξήγησε ο υπουργός.

 «Δεύτερον, να δίνει πράγματι δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ιδιαίτερα αυτούς που πάλεψαν σκληρά μέσα την κρίση για να τα καταφέρουν. Τρίτον να βγάζει τη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επί χρόνια κρύβονται πίσω από διάφορες πολιτικές επιλογές που κάναμε έτσι ώστε να κερδίζουν χρόνο αλλά στην ουσία όταν δικάζονταν σπάνια κέρδιζαν με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί ακόμα παραπάνω οφειλές. Και τέταρτον να υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και αυτά τα τέσσερα θα βρίσκονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας: «Ο πολίτης θα βοηθηθεί το πρώτο τρίμηνο με 90%, το δεύτερον τρίμηνο με 80% και το τρίτο τρίμηνο με 70%. Αυτό γίνεται για να κρατήσουμε την κουλτούρα της συνέπειας και την κουλτούρα πληρωμών θεωρώντας στο βασικό σενάριο ότι 9 μήνες είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να πάμε σε ένα νέο πτωχευτικό νόμο. Τέλος Αυγούστου, Σεπτέμβριο θα νομοθετήσουμε ένα νέο πτωχευτικό νόμο που θα είναι η επόμενη μέρα σε αυτό το κομμάτι που λέγεται ιδιωτικό χρέος συνολικά. Θα υπάρχει δηλαδή μια παρέμβαση για τις συνολικές οφειλές του πολίτη.

 «Χτίζουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο»

 Αναφερόμενος στο πακέτο χρημάτων από την ΕΕ, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει μεθοδικά και συστηματικά να χτίζουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα συζητήσουμε εντός και εκτός Βουλής με κόμματα και εταίρους για να είναι το βέλτιστο δυνατό προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και πηγές χρηματοδότησης εκτός τραπεζικού συστήματος».

 Πρόσφατα νομοθετήσαμε τις μικροπιστώσεις έτσι ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης μέχρι 25 χιλιαδες να παρακάμπτουν το τραπεζικό σύστημα και να βρίσκουνε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να δώσουμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Όμως είμαστε μια τραπεζοκεντρική χώρα που σημαίνει ότι πολλοί πόροι από τις πλεονασματικές προς τις ελλειμματικές μονάδες διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος πρέπει να λειτουργήσει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επάρκεια προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το πολιτικό σύστημα. Πιέζει χωρίς να φτάσουμε όμως στο σημείο να επιζητούμε από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουνε στρατηγικούς κακοπληρωτές», ανέφερε επιπρόσθετα.

 Για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος από στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν μας προκύπτει ότι είναι υπερβολικός ο πήχης, δεν μας προέκυπτε προ υγειονομικής κρίσεως δεν μας προκύπτει και σήμερα από τα δεδομένα που παρακολουθούμε των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

«Τα στοιχεία τα οποία έχουμε δεν μας δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τη στόχευση και τη νομοθέτηση που έχουμε κάνει», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.