Quantcast

H ING βλέπει ανάπτυξη 3,4% στην Ελλάδα φέτος – «Λακκούβα» στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ING, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία το 2022 προχωρά η ING, καθώς διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρωζώνης πέφτει σε «λακκούβα», λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Πάντως, εκτίμηση του επενδυτικού οίκου είναι ότι η ανάκαμψη θα ανοίξει και πάλι το βήμα της, πανευρωπαϊκά, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 2,9% το 2023, έναντι ρυθμών 7,5% το 2022. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου μιλούσαν για ρυθμούς 4% για το 2022 και 2,7% για το 2023.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ING, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (έναντι 1,3% το δ΄ τρίμηνο του 2021) και 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα στο 3,3% φέτος και στο 1,7% το 2023, έναντι 0,6%  το 2021.

Το πλήγμα της Όμικρον

Η ING περιμένει υποτονική ανάπτυξη για όλη την Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα κρούσματα-ρεκόρ που σημειώθηκαν μέσα στον Ιανουάριο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προκάλεσαν απουσίες στους χώρους εργασίας και πλήγμα στην παραγωγή. Την ίδια στιγμή, τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την κατανάλωση, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. «Τα καλά νέα είναι ότι καθώς πιθανότατα έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα των κρουσμάτων, τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες τώρα χαλαρώνουν», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο οίκος εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς για να πει ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αντιμετωπιστεί. Και την ίδια στιγμή, οι υψηλές τιμές της ενέργειας αποτελούν ένα ακόμα βαρίδι για τις οικονομίες, που θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση για καιρό.  Συνολικά, η ING εκτιμά ότι το 2022 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% για την Ευρωζώνη, με το 2023 να φέρνει επιβράδυνση στο 2,7% και το 2024 να πέφτει στο 1,5%.

Με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 3,3% φέτος, οι πιέσεις στην ΕΚΤ εντείνονται, με αποτέλεσμα η ING να προβλέπει τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μία αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους. «Αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο, αλλά φαίνεται αρκετά πιθανό ότι έως το καλοκαίρι του 2023, το επιτόκιο καταθέσεων θα έχει αφήσει το αρνητικό έδαφος για καλά», τονίζουν οι αναλυτές.

 

Πηγή: moneyreview.gr