Quantcast

H ιαπωνική μέθοδος για να εξοικονομήσετε το 35% του μισθού Σεπτεμβρίου και κάθε μήνα

Οι απλές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Το να τελειώνει μαζί με το μήνα και ο μισθός, μπορεί να είναι και ένα καλό σενάριο. Σε όλους όμως έχει συβεί να εξαφανίζονται τα χρήματα πολύ νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε κι εκεί ξεκινάνε τα πραγματικά δύσκολα.  Αν ανήκετε και στις δύο κατηγορίες, μπορεί τα βιβλία αποταμίευσης να έχουν πάρει φωτιά, αλλά μάλλον η διαχείριση που κάνετε εξακολουθεί να πηγαίνει λάθος.

Μια πρωτότυπη ιαπωνική μέθοδος ονόματι kakeibo, ίσως μπει στη ζωή σας και αλλάξει τα δεδομένα, σύμφωνα με το cnbc. Η συκγεκριμένη μέθοδος που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής, υπόσχεται να εξοικονομείτε κάθε μήνα το 35% του μισθού σας και πολλά χρήματα ετησίως.  Το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι στο τέλος κάθε μήνα να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να καταγράφετε όσα έχετε ξοδέψει. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πού έχουν πάει τα χρήματά σας και κυρίως ποια ήταν τα άσκοπα έξοδά σας.

Η έρευνα έχει αποδείξει ξανά και ξανά τα πολυάριθμα οφέλη της γραφής με το χέρι: Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε θετικές αλλαγές ενθαρρύνοντάς σας να αναγνωρίζετε τα αίτια πίσω από τις κακές σας συνήθειες που σας εμποδίζουν να κάνετε αποταμίευση.

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις προτού αγοράσετε αντικείμενα τα οποία ίσως να μην είναι και τόσο απαραίτητα. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;
  • Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  • Έχω χώρο γι’ αυτό;
  • Πώς το είδα πρώτη φορά; (Μήπως το είδα αφού περιπλανήθηκα σε ένα κατάστημα από πλήξη;)
  • Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση γενικά σήμερα; (Μήπως επηρεάζει την αγορά που θέλω να κάνω;)
  • Πώς νιώθω αγοράζοντάς το; (Χαρούμενος; Ενθουσιασμένος; Αδιάφορος; Και πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;)

Στην πραγματικότητα με αυτή τη μέθοδο σκέφτεστε πάντα δύο φορές, πριν κάνετε μια αγορά. Σας μαθαίνει επίσης να οργανώνετε καλύτερα τα τέσσερα βασικά πεδία στα οποία ξοδεύετε τα χρήματά σας:

  1. Έξοδα επιβίωσης
  2. Προαιρετικά έξοδα
  3. Πολιτισμός
  4. Έξτρα

Όταν καταλάβετε πού ξοδεύετε άσκοπα, θα σταματήσετε να το κάνετε και θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα το μήνα, ακόμη και το 35% του μισθού σας. Οι παρακάτω kakeibo excel φόρμες, ίσως σας βοηθήσουν να οργανωθείτε ακόμη πιο εύκολα.