Goldman Sachs: Το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνει το country risk για τις χώρες του Νότου

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις των πόρων του NextGenerationEU στο δημόσιο χρέος

Σε μία περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται σημαντικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της περιφέρειας, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ασπίδα προστασίας γιατί παρέχει εξαιρετικά φθηνά δάνεια κι έτσι περιορίζεται το country risk. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις των πόρων του NextGenerationEU στο δημόσιο χρέος.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που πυροδότησε η στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει αρχίσει να επηρεάζει το δημόσιο χρέος, τονίζει η αμερικανική τράπεζα και αναλύει την περίπτωση του ιταλικού χρέους για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η αγορά του ιταλικού χρέους είναι με σημαντική διαφορά η μεγαλύτερη της νότιας Ευρώπης και η πιο σχετική όσον αφορά τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η Ιταλία είναι η χώρα που θα λάβει τα περισσότερα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης (120 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 6,7% του ΑΕΠ του 2021).

Η δεύτερη πιο σημαντική επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η παροχή μακροπρόθεσμης και φθηνής χρηματοδότησης προς τις χώρες-μέλη, υπογραμμίζει. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν εξαντλήσει το ύψος των διαθέσιμων δανείων μέσω του προγράμματος, ενώ άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν ή θα αυξήσουν τους πόρους που θα ζητήσουν.

Το παράδειγμα της Ιταλίας
Η Ιταλία θα πληρώσει πολύ χαμηλότερο κόστος για τα δάνεια του Ταμείου απ’ ότι θα δανειζόταν από τις αγορές, με τη διαφορά να εκτιμάται άνω των 130 μονάδων βάσης, κι έτσι θα μπορεί να ελέγξει τις πληρωμές τόκων. Η Goldman σημειώνει ότι η συγκεκριμένη επίδραση στις πληρωμές τόκων του δημόσιου χρέους θα έχει μεγάλη διάρκεια. Συγκριτικά, οι αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του 2012 συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να επηρεάζουν μεγάλο μέρος των πληρωμών τόκων από το ιταλικό δημόσιο.

Στη συνέχεια, η Goldman Sachs εξετάζει το προφίλ κινδύνου του ιταλικού κρατικού χρέους. Η μεγαλύτερη ανησυχία που σχετίζεται με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, είναι ότι αυτή αυξάνει την πιθανότητα το χρέος των χωρών της περιφέρειας να εισέλθει σε μία δίνη επιτάχυνσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. Αν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται και το χρέος ως προς το ΑΕΠ ξεπεράσει το άτυπο όριο του 150% έως το 2027, θα αυξηθεί στο 23% από 16,5%.

Παρ’ όλα αυτά, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύονται ωφέλιμα από τη στιγμή που στο βασικό σενάριο της Goldman Sachs, μειώνουν την πιθανότητα να εισέλθει το χρέος σε τροχιά επιτάχυνσης κατά 3%.