Ασυνήθιστα αβέβαιες χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας η Goldman Sachs, καθώς όλα θα εξαρτηθούν τον ερχόμενο χειμώνα και το 2023 από τις εξελίξεις στο μέτωπο του φυσικού αερίου, της κατανάλωσης και των προσπαθειών ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.
Η εξέλιξη που προκαλεί ακόμη περισσότερα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη είναι η απόφαση της Μόσχας να κλείσει επ’ αόριστον τον αγωγό Nord Stream 1 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη έχει καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες ενέργειας πολύ ταχύτερα από τον στόχο και παρά τη μεγάλη μείωση που καταγράφηκε στη ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος, η βιομηχανική και ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο.
Για τον ερχόμενο χειμώνα, ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καθώς η αύξηση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια θα συνεχίσει να περνάει στους τελικούς καταναλωτές. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι ο γενικός δείκτης πληθωρισμού θα κορυφωθεί στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2023, πριν υποχωρήσει στο 4% τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Ενώ η δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης για την επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 140 δις. ευρώ στα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, και η αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να προστατεύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κατανάλωση, έως ένα βαθμό, η GS θεωρεί ότι η κατανάλωση στην Ευρωζώνη θα είναι ο καταλύτης για την οικονομική επιβράδυνση που θα σημειωθεί τον χειμώνα.
«Δεδομένης της πρόβλεψης των αναλυτών μας για αυξημένες τιμές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του 2023 (με βραχύβια αποκλιμάκωση των πιέσεων στο α’ τρίμηνο), αναθεωρούμε την πρόβλεψη για την οικονομία της Ευρωζώνης σε μέτρια ύφεση από ήπια ύφεση. Πλέον, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,2% στο γ’ τρίμηνο (-0,1% προηγουμένως), στο -0,4% στο δ’ τρίμηνο (-0,2% προηγουμένως), στο -0,5% στο α’ τρίμηνο 2023 (+0,2% προηγουμένως) και στο -0,1% στο β’ τρίμηνο (+0,4% προηγουμένως). Έτσι μειώνεται η πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη του 2023 στο -0,4% από +1% προηγουμένως», σημειώνει η GS.
Μεταξύ των χωρών, ο οίκος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν Γερμανία και Ιταλία, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο στο ενεργειακό τους μείγμα. Συμπερασματικά, οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1% έως το γ’ τρίμηνο του 2023. Η συνεχιζόμενη αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο ή/και η αυξημένης τροφοδοσία LNG μπορεί να περιορίσουν τις πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την ύφεση στο 0,2%. Στον αντίποδα, αν ο πληθωρισμός φτάσει υψηλότερα και η αβεβαιότητα επηρεάσει τις επενδύσεις και την ίδια ώρα τα νοικοκυριά κάνουν λιγότερη χρήση των αποταμιεύσεων, η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 3% του ΑΕΠ.