Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να αντέξουν τις αυξήσεις των τιμών τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, καθώς τότε εκτιμά η Goldman Sachs ότι το φαινόμενο θα κορυφωθεί στην Ευρώπη. Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι ο γενικός δείκτης πληθωρισμού θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο και σε ετήσια βάση στο 8,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα πιάσει νωρίτερα την κορυφή του 3,3% τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Goldman Sachs, ο πληθωρισμός θα ολοκληρώσει το 2022 στο 7,6% τον ερχόμενο Δεκέμβριο, που συνεπάγεται ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. «Η πρόβλεψή μας είναι κάπως υψηλότερη από αυτήν που βασίζεται στις χονδρικές τιμές ενέργειας, δεδομένου ότι οι αναλυτές εμπορευμάτων εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και με βάση την υπόθεση ότι θα δούμε μεγαλύτερη διάχυση απ’ ότι συνήθως από τις τιμές χονδρικής στις τιμές λιανικής», σημειώνει η τράπεζα.
Όσο για τις πληθωριστικές προσδοκίες, ο σύνθετος δείκτης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών της Goldman παραμένει υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Οι δείκτες βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών για καταναλωτές, λιανεμπόριο και υπηρεσίες συνέχισαν τον Μάρτιο να δέχονται ανοδικές πιέσεις σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Η άνοδος του πληθωρισμού το μήνα Μάρτιο συνεχίζει να οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των ενεργειακών τιμών. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα και η συμβολή των υπηρεσιών παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα. Το κόστος στέγασης και το κόστος μεταφοράς συνέχισαν να δέχονται ανοδικές πιέσεις λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.
Βλέποντας πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Goldman εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξάνονται σταδιακά καθώς οι αυξήσεις των μισθών και οι αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες θα διαχέονται στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Γι’ αυτό η Goldman Sachs σημειώνει επίσης ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν εφαρμόσει ή προγραμματίσει μέτρα για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους που προκαλεί ο πληθωρισμός, τα οποία θα έχουν συνολικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 65 δισ. ευρώ. Τα σχετικά με τον πληθωρισμό μέτρα της Γερμανίας αφορούν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού (αναστολή της χρέωσης για τις ΑΠΕ, μέτρο ύψους 6,6 δισ. ευρώ), τη βενζίνη και άλλα επιδόματα, των οποίων η επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι της τάξης των 22-27 δισ. ευρώ.
Στη Γαλλία, τα αντίστοιχα μέτρα αφορούν και στο φυσικό αέριο, όπου επιβλήθηκε πλαφόν στις τιμές με βάση την τιμή στις 2 Οκτωβρίου 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022. Παρέχεται επίσης εισοδηματική στήριξη σε 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η συνολική επίπτωση των μέτρων διαμορφώνεται σε 26 δισ. ευρώ. Στην Ιταλία τα μέτρα αφορούν όλες τις κατηγορίες (ηλεκτρισμό, καύσιμα, φυσικό αέριο, επιδόματα) με τον αντίκτυπο στο δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτιμάται στα 9 δισ. ευρώ, ενώ στην Ισπανία φτάνει στα 6 δισ. ευρώ.