Quantcast

Goldman Sachs: Πολύ μακριά από το επίπεδο κινδύνου η Ελλάδα

Όπως επισημαίνει, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ

Τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης αναλύει η Goldman Sachs, στο πλαίσιο της εκτόξευσης που έχει σημειώσει το κόστος δανεισμού λόγω της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων.

 

Όπως επισημαίνει, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ομαλοποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ, με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Νότιας Ευρώπης να επιστρέφει στο επίκεντρο της αγοράς, τη στιγμή που οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής παραμένουν ευάλωτες λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υπάρχουν «μαξιλάρια» βραχυπρόθεσμα τα οποία στηρίζουν τον δείκτη χρέους των χωρών αυτών, όπως η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη (Ταμείο Ανάκαμψης και REPowerEU) η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και η σχετικά μακροπρόθεσμη μέση διάρκεια λήξης του δημόσιου χρέους (από 7 έτη στην Ιταλία έως 21 έτη στην Ελλάδα).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ασύμμετροι κίνδυνοι και οι επενδυτές ενδέχεται να δοκιμάσουν το πόσο εκτεθειμένη η περιοχή λόγω της αυξανόμενης πίεσης των αποδόσεων στις διαρθρωτικές της αδυναμίες, ειδικά στην Ιταλία.

 

Για να δοκιμάσει αυτήν την έκθεση, η Goldman Sachs δίνει τις εκτιμήσεις της για τα ανώτατα επίπεδα απόδοσης, δηλαδή τα επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων πάνω από το οποίο οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ είναι πιθανό να ακολουθήσουν ανοδική τροχιά.

Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που διεξάγει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχετικά μακροπρόθεσμη μέση ωρίμανση του δημόσιου χρέους στη Νότια Ευρώπη θα συμβάλλει στην αντιστάθμιση του βραχυπρόθεσμου αντίκτυπου της αύξησης των αποδόσεων στο κόστος του χρέους. Οι περισσότερες χώρες της Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται άνετα κάτω από τα επίπεδα αποδόσεων των ομολόγων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους δείκτες χρέους. Η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση με την τρέχουσα τιμολόγηση του δημόσιου χρέους να πλησιάζει ήδη το εκτιμώμενο ανώτατο επίπεδο απόδοσης – το 2,75% για την απόδοση των 7ετών ομολόγων. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από το επίπεδο κινδύνου, το οποίο τοποθετείται στο 6% για τα ελληνικά 7ετή ομόλογα.

Τέλος, η Goldman Sachs εξετάζει και τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσουν οι επικείμενες εκλογές στην βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Μετά τις γενικές εκλογές στην Πορτογαλία νωρίτερα φέτος, το 2023 θα είναι πιθανότατα η χρονιά των εκλογών για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχει ο κίνδυνος ασυνέχειας της πολιτικής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περιφέρεια, καθώς η περιοχή είναι ο κύριος αποδέκτης του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο και απαιτεί ισχυρό βαθμό συνέπειας πολιτικής.

Ενώ η Ελλάδα είναι η πιο πιθανό να διατηρήσει τη συνέχεια της πολιτικής, λόγω των πολύ υψηλών πιθανοτήτων η σημερινή κυβέρνηση να κερδίσει την εκλογική μάχη με βάση και τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία, με την Ιταλία να κινδυνεύει περισσότερο από πολιτική αναταραχή.