Περαιτέρω άνοδο των πετρελαϊκών τιμών «βλέπει» η Goldman Sachs, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και η μείωση της ρωσικής παραγωγής δημιουργεί την ανάγκη για την αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Έτσι λοιπόν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, Ντάμιεν Κούρβαλιν και Τζέφρι Κιούρι σε σημείωμα τους υποστηρίζουν πως το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 135 δολάρια το βαρέλι σε δωδεκάμηνη βάση, από τον Ιούλιο.
Στα επίπεδα αυτά ουσιαστικά η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τα επίπεδα των πετρελαϊκών τιμών έως και κατά 10 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της, ώστε τα παγκόσμια αποθέματα να ομαλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2023.
Σήμερα η τιμή του Brent κινείται λίγο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη του για τη χρονιά να ξεπερνούν το 50%!
Ποιοι λόγοι πυροδοτούν το ράλι
Η ανάκαμψη της ζήτησης με το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου συνεχόμενο ράλι στις τιμές.
Η εξέλιξη αυτή και η πίεση που έχει δημιουργήσει στις κοινωνίες έχει υποχρεώσει πολλές χώρες διεθνώς να βάλουν… χέρι στα στρατηγικά τους αποθέματα, προκειμένου να περιορίσουν τις τιμές. Παρόλ’ αυτά οι τιμές των commodities συνέχισαν να ανεβαίνουν.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες επισημαίνουν δε, πως οι αρνητικές τάσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι αρκετές για να επαναφέρουν την ισορροπία στα αποθέματα, στα τωρινά επίπεδα των τιμών.
Αυτό σημαίνει πως «οι πετρελαϊκές τιμές θα χρειαστεί να συνεχίσουν να αυξάνονται για να ομαλοποιηθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων».
Τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζεται πως είναι κατά 75 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ το παγκόσμιο έλλειμμα εκτιμάται στα 400.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, για το τρίτο τρίμηνο.
Οι Αμερικανοί αναλυτές εξηγούν πως, αν και η απώλεια της ρωσικής παραγωγής είναι μέχρι τώρα μικρότερη από ότι αναμενόταν, η παραγωγή της χώρας εκτιμάται πως θα υποχωρήσει περαιτέρω με δεδομένο και το εμπάργκο που δρομολογεί η Ευρώπη.
Την ίδια ώρα η ανάκαμψη των επιπέδων ζήτησης στην Κίνα διευρύνει και πάλι το έλλειμμα στον κλάδο.