Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει κατά γράμμα το Εθνικό Σχέδιο αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου πρέπει να κλείσουν σύντομα το επενδυτικό κενό.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ωφελούνται από την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις για να κλείσουν το επενδυτικό κενό, πριν οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο το μέσος κόστος δανεισμού το 2026, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.
Επιστρέφοντας τα επιτόκια δανεισμού στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2010 και δεδομένης της εμπειρίας από την κρίση χρέους και των κανόνων βιωσιμότητας του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου πρέπει άμεσα να κλείσουν το επενδυτικό κενό και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των επόμενων ετών, αξιοποιώντας το διαθέσιμο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι χώρες του Νότου υπεραπέδωσαν της Ευρωζώνης τόσο στη μεταποίηση όσο και στον τομέα των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατά την μετέπειτα ανάκαμψη. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα έχει πλέον αρχίσει να χάνει σε momentum, προκαλώντας την εν εξελίξει ανάκαμψη των επενδύσεων. Και ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο επενδύσεων που εμφάνιζε πριν την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, η Νότια Ευρώπη προσπαθεί ακόμη να κλείσει το κενό και παραμένει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρίσκονταν οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ το 2010.
Η GS σημειώνει ότι η έλλειψη κεφαλαιουχικών επενδύσεων έχει συνοδευτεί από υποτονική ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ενώ η επιβράδυνση των οικονομικών προοπτικών εγείρει τον κίνδυνο να επιβραδύνουν ξανά και οι επενδύσεις, η ευκαιρία που δίνουν τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για νέες επενδύσεις.
Για να επιτύχουν βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη οι χώρες του Νότου πρέπει να κλείσουν το επενδυτικό κενό με την Ευρωζώνης που υπολογίζεται στο 2,5% του ΑΕΠ, με το κενό της Ελλάδας να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κρίσιμος παράγοντας είναι η συνέχιση της πολιτικής στήριξης για επενδύσεις, με την Ελλάδα και την Ισπανία να είναι οι χώρες στις οποίες θα διενεργηθούν εκλογές το 2023. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εκλογές δεν θα προκαλέσουν αναταραχή στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιατί στην Ελλάδα προηγείται με σημαντική διαφορά η Νέα Δημοκρατία ενώ στην Ισπανία και τα δύο κόμματα που προηγούνται στηρίζουν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.