Goldman Sachs: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα λήξει σύντομα

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει την πτώση των τιμών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο τονίζει ότι κανένα από τα προβλήματα δεν έχει επιλυθεί

Στην εκτίμηση ότι οι υψηλές τιμές που παρατηρούνται στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δεν αποτελούν απαραιτήτως ένα παροδικό φαινόμενο, όπως πολλοί υποστηρίζουν, προχωρά η Goldman Sachs και προβλέπει ότι τα προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπάρχουν για την επόμενη τριετία, αν και όχι στο μέγεθος που υφίστανται σήμερα.

 

Καθώς φτάνουμε στον Φεβρουάριο και πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου θέρμανσης στο Βόρειο Ημισφαίριο, είναι δελεαστικό να πιστέψει κάποιος ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση τελειώνει, ιδιαίτερα μετά τις ιστορικά υψηλές εισροές LNG από την Ασία στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εκτίμηση είναι πρόωρη, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, όχι μόνο γιατί οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν, αλλά και επειδή η αβεβαιότητα γύρω από την προμήθεια φυσικού αερίου ξεπερνάει το φετινό καλοκαίρι και ενδεχομένως φτάνει έως το 2025.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την GS ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά τις τιμές φυσικού αερίου πέρσι, είναι πιθανό να επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο των αναλυτών της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τόσο οι καταναλωτές ενέργειας όσο και οι επενδυτές, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους συγκεκριμένους κινδύνους.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει την πτώση των τιμών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο τονίζει ότι κανένα από τα προβλήματα δεν έχει επιλυθεί έτσι ώστε να δικαιολογείται η διατήρηση των τιμών σε πιο χαμηλά επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου έφτασαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 180 ευρώ/MWh τον περασμένο μήνα εξαιτίας της νέας μείωσης των ρωσικών εξαγωγών. Και ενώ η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των γιορτών, πλέον έχει επανέλθει από τη στιγμή που οι τιμές υποχώρησαν στα 85 ευρώ/MWh, ενώ έφτασαν έως και λίγο κάτω από τα 80 ευρώ/MWh.

Η GS προειδοποιεί ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι μεγάλης ανόδου των τιμών, λόγω του καιρού, της αυξημένης ζήτησης, των ρωσικών εξαγωγών, καθώς και της προμήθειας. Συγκεκριμένα, ενώ το βασικό σενάριο είναι ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι επαρκής για τον χειμώνα, υπάρχει η πιθανότητα να υποχωρήσουν τα αποθέματα κάτω από τα ιστορικά χαμηλά του 2018, αν το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ότι συνήθως, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μπλακ-άουτ.

Το πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου δεν έχει επιλυθεί γιατί ενώ οι εισαγωγές LNG ήταν αυξημένες κατά 60% αυτό το μήνα σε επίπεδα ρεκόρ, η θετική αυτή έκπληξη ήταν 35% χαμηλότερα από την αρνητική έκπληξη των ρωσικών εξαγωγών. Σύμφωνα με την GS θα πρέπει το TTF να σημειώσει ράλι για να φτάσει πάνω από τα 120 ευρώ/MWh έτσι ώστε να πιέσει προς τα κάτω τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Η απουσία ενός τέτοιου ράλι δημιουργεί σαφέστατα κίνδυνο ανόδου των τιμών φυσικού αερίου προς το τέλος του χειμώνα.