Έτος ύφεσης θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2023 για την Ευρωζώνη, με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας να είναι αισθητή στη Γερμανία. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός έφτασε, όπως αναμενόταν, σε διψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο, στο ιστορικό υψηλό του 10%, από 9,1% τον Αύγουστο.
Το πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία της Eurostat, ήταν η εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού, που δεν συνυπολογίζει την ενέργεια και τα τρόφιμα, πέρα από κάθε προσδοκία, στο επίσης ρεκόρ του 4,8%.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έκανε νέο άλμα στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο. Η πιο εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε στην Ολλανδία, όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 17,1%, από 13,7% και στη Γερμανία όπου έφτασε στο 10,9% από 8,8%.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδο Ευρωζώνης κατά 40,8% τον Σεπτέμβριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ακυρώνοντας εν μέρει τη μικρή επιβράδυνση που καταγράφηκε τους δύο προηγούμενους μήνες από το 42% του Ιουνίου, στο 39% του Αυγούστου. Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν και αυτές ανοδικά και με μεγαλύτερη ορμή τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός των μη κατεργασμένων τροφίμων έτρεξε με 12,7% που είναι ο υψηλότερος ρυθμός στην ιστορία της Ευρωζώνης.
Αναλυτές προβλέπουν ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί και οι τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά τους επόμενους μήνες, παράλληλα με τις τιμές του φυσικού αερίου, βάζοντας δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για την ΕΚΤ είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 0,75% τον Οκτώβριο. Δεν αποκλείεται και μία κίνηση-έκπληξη με αύξηση του 1%, παρά τον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης, που ελλοχεύει στην περίπτωση απότομης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ προβλέπεται, πλέον, να ανέλθει στο 2% έως το τέλος του έτους και στο 3% στους πρώτους μήνες του 2023, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023
Με αυτά τα δεδομένα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε άνοδο το κόστος κεφαλαίου, ενώ θα παραμείνει υψηλό το equity risk premium στην Ευρώπη αντανακλώντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που κυριαρχεί. Επίσης το 2023, τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να μειωθούν κατά 10%, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά σε περιόδους ύφεσης, συνήθως υποχωρούν κατά 30%.
Η ανθεκτικότητα αυτή αποδίδεται στη χαμηλότερη μόχλευση, στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και στα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση, ενώ και η πτώση του ευρώ ωφελεί τον μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν παγκόσμια παρουσία.
Στο μεταξύ, πολύ καλή συνεχίζει να είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας, ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,6% τον Αύγουστο, με τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας να υποχωρεί περαιτέρω. Η στενότητα της αγοράς εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τους μισθούς, συντηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.