Quantcast

Γιατί οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα πράσινα ομόλογα

Tόσο οι τράπεζες της χώρας όσο και οι μεγάλες εταιρίες, ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής

Μικρή, αλλά ανερχόμενη και δυναμικά υποσχόμενη είναι η αγορά πράσινων εταιρικών, τραπεζικών και- εν ευθέτω χρόνω -κρατικών ομολόγων.

 

Με την υιοθέτηση των αρχών του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) τόσο οι τράπεζες της χώρας όσο και οι μεγάλες εταιρίες, ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής για την αειφόρο ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, καθίστανται συνοδοιπόροι.

Κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή καλείται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διευκολυνθούν οι βιώσιμες επενδύσεις. Συνολικά, το Ταμείο θα μπορέσει να κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια.

Μόλις χθες, ανακοινώθηκε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου της Alpha Bank με τη ΔΕΗ, ενός πράσινου ομολόγου συνδεδεμένου με ρήτρα αειφόρου ανάπτυξης. Μία κίνηση που αποτελεί κρίκο σε μία αλυσίδα πράσινων ομολογιακών δανείων μεγάλων εταιριών και τραπεζών.

Στο πλαίσιο του green banking, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη ελληνική τράπεζα από το 2015 και μετά που προχώρησε πέρυσι τον Οκτώβριο στην έκδοση πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης , με σκοπό τη χρηματοδότηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Μία έκδοση στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας των εποπτικών της κεφαλαίων του Minimum Required Eligible Liabilities – MREL, την οποία σταδιακά ακολούθησαν και άλλες τράπεζες.

Έρχονται και κρατικά πράσινα ομόλογα

Και δεν είναι παρά κάτι λιγότερο από δύο μήνες που η Bank of America, βλέποντας και την ενεργό υποστήριξη της ΕΚΤ προς το θέμα των πράσινων επενδύσεων, συνέστησε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος, να σχεδιάσουν -και μάλιστα άμεσα-, το θέμα της έκδοσης πράσινων κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να λανσάρει για πρώτη φορά πράσινα κρατικά ομόλογα εντός του 2022, αφού το άτυπο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνείς επενδυτές για πράσινους τίτλους είναι αξιοσημείωτο.

Οι επενδυτές λατρεύουν το green banking

Λόγω της ελκυστικότητας των πράσινων ομολόγων από τους ξένους επενδυτές, αλλά και λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης (εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο), εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν πιθανότατα αντληθεί 5 δισ. ευρώ τόσο από τράπεζες και εταιρείες , που θα σπεύσουν να αποκομίσουν τα οφέλη από τη χρηματοδότηση βιώσιμων και αειφόρων πλάνων ανάπτυξης.

Και δεν είναι μόνο οι ξένοι επενδυτές ή οι εταιρίες που επωφελούνται. Μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων επενδυτών μπορούν απευθείας ή μέσα από αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη να στηρίξουν το περιβάλλον, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα διαθέσιμά τους.

Πράσινα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος

Ακόμη είναι μικρό το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί συνολικά 2,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα με ρήτρα αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable bonds) εκ των οποίων, τα 150 εκατ. ευρώ από Τερνα Ενεργειακή, 775 εκατ. ευρώ από ΔΕΗ και 500 εκατ. ευρώ από Μυτιληναίο.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το τελευταίο deal της Alpha Bank με τη ΔΕΗ που αντανακλά και το έμπρακτο πράσινο αποτύπωμα της Τράπεζας, η οποία στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές του ESG. Πρόκειται για σύμβαση κοινού ομολογιακού δανείου με ρήτρα αειφορίας, ποσού έως 300 εκατ. ευρώ διάρκειας 3 ετών, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη και έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις.

Πέρυσι και σε διεθνές επίπεδο, καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 780 δισ. δολάρια εκδόσεις sustainable bonds, έναντι ύψους 313 δισ. δολάρια το 2018. Φέτος, με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οι τίτλοι αυτοί απορρόφησαν 428 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

 

Πηγή: powergame.gr