Από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται, πλέον, ως «next big thing» και η αντιμετώπιση από τις αγορές μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εκεί όπου άλλοτε κατέγραφαν «τρύπες», δυσκαμψίες και εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον τώρα βλέπουν γόνιμο έδαφος για επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον -και για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους- για επενδύσεις στην ενέργεια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ το στενό μαρκάρισμα για σύσφιγξη των διμερών σχέσεων στο πεδίο της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας ήδη μεταφράζεται στην αυξανόμενη παρουσία αμερικανικών κολοσσών όπως η Microsoft στη χώρα μας. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς την υπό διαμόρφωση σύγκλιση ΗΠΑ – Ευρωπαίων απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των κινεζικών κατά βάση κρατικών εταιρειών, μπορεί να αντιληφθεί τον ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Εμπρακτο είναι και το γερμανικό ενδιαφέρον για εντονότερη επιχειρηματική παρουσία στη χώρα μας. Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη ανοίγει πεδίο για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, όπως θυμίζουν κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από την εποχή των πρώτων μνημονίων.
Οπως λένε αρμόδιες πηγές, το πείραμα της Αστυπάλαιας είναι μόνο η αρχή, καθώς γερμανικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται για projects που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η φετινή ΔΕΘ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα deals, που ωρίμαζαν από πέρυσι κιόλας, όταν η τιμώμενη χώρα της Εκθεσης ήταν η Γερμανία.
Η πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 30,3% το 2022 και κατά σχεδόν 14%στην πενταετία αποτυπώνει με μάλλον συντηρητικές προβλέψεις αυτό που περιμένει το οικονομικό επιτελείο, ως αποτέλεσμα και των περίπου 57 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες πηγές παραδέχονται ότι οι παραδοχές για ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% την επόμενη τετραετία είναι μάλλον συγκρατημένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πλάνο, που πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμα και τους πιο δύστροπους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζεται σε εμβληματικά έργα και επενδύσεις, που μπορούν να αλλάξουν επίπεδο τη χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο parapolitika.gr