Quantcast

Για ενδεχόμενη μείωση αγοράς ομολόγων και αύξηση επιτοκίων κάνει λόγο η Fed

Επί του παρόντος, πάντως, διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25%

Το πρώτο βήμα προς την ανάκληση των έκτακτων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που επιστράτευσε στη διάρκεια του περασμένου έτους εν μέσω της πανδημίας επιχειρεί κάπως διστακτικά η Federal Reserve.

 

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε τις αγορές ότι ενδέχεται να μειώσει σύντομα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων αλλά και να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μέσα στο επόμενο έτος. Στη σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως αν σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και αν η πορεία του πληθωρισμού «συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως προσδοκούμε, τότε εκτιμούμε πως μπορούμε να μετριάσουμε τον ρυθμό των αγορών τίτλων». Επί του παρόντος, πάντως, διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25% και συνεχίζει τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα.

Οπως αναμενόταν, η Fed απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει περισσότερο τη χρονική στιγμή που θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν πως θα διατηρήσει χαμηλούς τόνους και θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις αγορές, δεδομένου ότι ανακοινώνει αλλαγή πορείας σε μια συγκυρία αποτελούμενη από σειρά αποσταθεροποιητικών παραγόντων. Εχουν προηγηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ισχυρότατοι κραδασμοί που προκάλεσε στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο η διαφαινόμενη πτώχευση της κινεζικής Evergrande και η ανησυχία για τυχόν μετάδοση της κρίσης στην κινεζική και την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα, πάντως, με περισσότερο από το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, το σημείο εκκίνησης για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων θα είναι ο Δεκέμβριος. Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές, τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας ίσως θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσουν τους κινδύνους.

Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,2% καταγράφοντας επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από την εκτόξευσή της στο 14,8% τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Παραμένει, ωστόσο, σαφώς πάνω από το 3,5% στο οποίο βρισκόταν τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν δεν είχε ακόμη πληγεί από την πανδημία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα μισθολόγια των αμερικανικών επιχειρήσεων, πλην του αγροτικού τομέα, παρουσιάζουν αύξηση κατά ένα εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ από τον Μάιο αυξάνονται σταθερά με 716.000 νέες θέσεις εργασίας μηνιαίως κατά μέσον όρο. Η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί, πάντως, να έχει περίπου 5,3 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από όσες είχε πριν από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ήταν 4,2% μέσα στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας σαφώς τον στόχο της Fed. Πολλά στελέχη της τράπεζας προέβλεψαν πως θα επιστρέψει σε επίπεδα γύρω στο 2% όταν αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων και εκλείψουν τα προβλήματα ανεπάρκειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων, που έχει προκαλέσει και πάλι η πανδημία.

Οι συζητήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση επικεντρώθηκαν στα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που φέρουν τον τομέα των υπηρεσιών να επιβραδύνεται, το νέο κύμα της πανδημίας να είναι σαφώς ισχυρότερο από εκείνο του περασμένου καλοκαιριού και τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώνουν τις προσλήψεις ενώ ο πληθωρισμός επιταχύνεται. Επικράτησε, έτσι, διχογνωμία ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης. Στην πλειονότητά τους, πάντως, τα στελέχη της Fed εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και θα δώσει στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ τη δυνατότητα να δρομολογήσει τα σχέδιά της για σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων προς τα τέλη του έτους, με απώτερο στόχο τον τερματισμό του προγράμματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πηγή: kathimerini.gr