Για 136.000 ευάλωτους ο Φορέας Ακινήτων – Στη β΄ φάση ο διαγωνισμός

Με στόχο την έναρξη λειτουργίας του Φορέα εντός του έτους – αν και το μεσοδιάστημα των εκλογών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις – η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ως μέλημα να επιταχύνει τις διαδικασίες

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασε από χθες Τρίτη ο υπό σύσταση Φορέας Ακινήτων, που στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, θα δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, να μην χάσουν την κατοικία τους από τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού.

Με στόχο την έναρξη λειτουργίας του Φορέα εντός του έτους – αν και το μεσοδιάστημα των εκλογών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις – η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει ως μέλημα να επιταχύνει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, χθες Τρίτη, εστάλη στους ενδιαφερόμενους πέντε διεθνείς επενδυτές όλο το υποστηρικτικό υλικό με τους όρους λειτουργίας του Φορέα, όπως προβλέπονται στο σχετικό Νόμο, καθώς και στοιχεία για τη δυνητική περίμετρο των δανειοληπτών που θα αφορά.

Με την κίνηση αυτή, ανοίγει ουσιαστικά η β’ φάση του διαγωνισμού, καθώς μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, θα πρέπει τα 5 funds- Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN, LCM Capital– να έχουν στείλει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, στην Ειδική Γραμματεία, ώστε να αξιολογηθούν και στη συνέχεια, να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί ότι ακόμη και στη διάρκεια της β’ φάσης που μόλις ξεκίνησε, δεν προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό που έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η περίμετρος που μπορεί να συμπεριλάβει πιθανούς ενδιαφερόμενους δανειολήπτες: πρόκειται για περίπου 136.000 ευάλωτα νοικοκυριά ή ιδιώτες, που έχουν ληξιπρόθεσμα, «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούν σε συνολικά δάνεια που ξεπερνούν τα 11,3 δισ ευρώ.

‘Όπως επισημαίνει στο powergame.gr, η νέα Ειδική Γραμματέας, κυρία Θεώνη Αλαμπάση, που ανέλαβε μόλις προ δεκαπενθημέρου τα καθήκοντά της, «ήδη μπήκαμε στην επόμενη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου όπου συζητάμε για ουσιαστικά θέματα λειτουργίας του Φορέα, προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την ουσιαστική λειτουργία του Φορέα».

Τι ακριβώς κάνει ο Φορέας

Έχει σημασία να διευκρινισθεί ότι ο Φορέας δεν σώζει την κυριότητα του ακινήτου. Αυτό που προστατεύει, είναι την κατοικία του ευάλωτου δανειολήπτη – όχι την περιουσία του. Υπάρχει σαν πλαίσιο προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να μείνουν στην κατοικία τους (η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν προϊόν εκτέλεσης πλειστηριασμού), επινοικιάζοντάς την, με βάση την επιδότηση που θα λαμβάνουν για το σκοπό αυτό από το Δημόσιο (με μάξιμουμ τα 210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διαβιώνουν μαζί).

Στα 12 χρόνια που λήγει η προστασία αυτή, ο δανειολήπτης, μπορεί αν επιθυμεί, να αγοράσει το ακίνητο, που ιδιοκτησιακά έχει περάσει σε ιδιώτη επενδυτή. Σε ποια τιμή μπορεί να το αγοράσει, είναι κάτι που θα κριθεί τη δεδομένη στιγμή. Ο Νόμος προβλέπει σαν βάση διαπραγμάτευσης την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία εξαγοράς, αλλά προβλέπει παράλληλα και τη διενέργεια εκπτώσεων, από πλευράς επενδυτών (στους οποίους έχει περιέλθει η ιδιοκτησία).

Εξετάζονται εκπτώσεις στην εμπορική αξία του ακινήτου

Το ποσοστό των δυνητικών αυτών εκπτώσεων και το εύρος τους ή τα κριτήρια επιλογής, θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, στο διάστημα του ενός μήνα (ως τις αρχές Μαρτίου). Στην τελική φάση του Διαγωνισμού, μπορεί να περάσει ένα από τα πέντε funds , μπορεί όμως να γίνει και κοινοπραξία κάποιων εξ αυτών.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ένταξης στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (αυτό που καλύπτει προσωρινά τους ευάλωτους που θα κάνουν χρήση του πτωχευτικού δικαίου) λειτουργεί ήδη η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 188 αιτήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι στη φάση της αξιολόγησης.