Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα ως Silicon Valley της Ευρώπης

Χαρακτηρίζει τα Ιωάννινα ως το κέντρο των επενδύσεων

Ρεπορτάζ του ARD για γερμανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Σύνοδος Κορυφής στον Τύπο.

 

 

“Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει εταιρείες τεχνολογίας με φορολογικές ελαφρύνσεις και καλά εκπαιδευμένους ειδικούς. Και γερμανικές εταιρείες πληροφορικής ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως έδρα” αναφέρει σε ρεπορτάζ του στην ιστοσελίδα του το πρώτο Γερμανικό Κανάλι ARD.

To ρεπορτάζ αναφέρεται καταρχάς στα Ιωάννινα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κι ως η Silicon Valley της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Όλιβερ Στάιλ, Διευθύνοντα Συμβούλο της Teamviewer “στη Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές, αλλά υπάρχουν πολλοί καλά εκπαιδευμένοι και καινοτόμοι άνθρωποι στα Ιωάννινα”.

Και λίγο παρακάτω το ρεπορτάζ αναφέρει: “Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ARD.

“Ο πρώτος στόχος μου είναι να δημιουργήσω θέσεις εργασίας και να δώσω στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να αναπτύξουν μια καριέρα εδώ στην Ελλάδα“”.

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι διαδικασίες δημόσιας διοίκησης είχαν ήδη αρχίσει να ψηφιοποιούνται πριν από την πανδημία. Τώρα διατίθενται πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να προωθήσουν αυτόν τον μετασχηματισμό ακόμη περισσότερο.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν πρόκειται πλέον για μια “Ελλάδα της κρίσης”, αλλά για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις. Όλο και περισσότερες εταιρείες ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως έδρα.

Για παράδειγμα, η Microsoft σχεδιάζει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων για την πλατφόρμα της Azure.

Αλλά και η Teamviewer σχεδιάζει μια έδρα στα Ιωάννινα. Η εταιρεία ξεκίνησε με 18 υπαλλήλους – τώρα είναι 50. Μεσοπρόθεσμα, 150 έως 200 εργαζόμενοι πρόκειται να έχουν την έδρα τους εκεί.

 

Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

“Ντρέπεται κανείς για την Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρει ο Δήμαρχος του Ρότενμπουργκ αμ Νέκαρ, Στέφαν Νέερ στη Süddeutsche Zeitung και προτρέπει και άλλες πόλεις να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Στην ερώτηση “δεν θα ήταν καθήκον της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ανθρώπινο σημείο άφιξης;” ο γερμανός Δήμαρχος απαντά: “Πιστεύω επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται ανθρώπινες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στην επικράτειά της, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Ως κοινότητα, δώσαμε 20.000 ευρώ για ένα σχολείο σε ένα τουρκικό καταυλισμό προσφύγων. Αυτό είναι το δεύτερο κομμάτι όπου εμείς ως δήμος θέλουμε να βοηθήσουμε ενεργά. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης είναι απαραίτητο να κατανείμεται περισσότερο το βάρος και να μην αφήνουμε τα κράτη που είναι εξωτερικά σύνορα μόνα τους. Δεν έχει σημασία αν η διαδικασία ασύλου λαμβάνει χώρα εδώ ή στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν: ‘έχω προοπτικές στην Ευρώπη ή πρέπει να αναζητήσω αλλού την τύχη μου; Όχι πλέον μακροχρόνια τραυματική παραμονή σε καταυλισμούς προσφύγων”.

 

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η Augsburger Allgemeine σχολιάζει σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ: “Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εξηγήσουν με εύλογο τρόπο γιατί η ΕΕ θέλει να στηρίξει ξανά τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που δεν καταστέλλει λιγότερο σκληρά την αντιπολίτευση στη χώρα του από ό,τι κάνει η δικτατορία της Λευκορωσίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον οποίο απείλησαν με κυρώσεις ώστε να αποδυναμωθεί η χώρα του οικονομικά. Η ΕΕ πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην δίνει διπλά μηνύματα που να καθιστούν άχρηστα τα επιχειρήματά της για θεμελιώδεις αξίες και δημοκρατία”.

Μαρία Ρηγούτσου

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle