Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, Ιβάν Σαββίδης, ένας από τους κυριότερους επενδυτές στην Ελλάδα, ο οποίος θεωρείται ότι διατηρεί στενές επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο ένας Ρώσος ολιγάρχης μετά τον άλλο γίνονται στόχος των κυρώσεων που επιβάλλονται από την Ευρώπη.
Τα παραπάνω αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο σε δημοσίευμα που τιτλοφορείται: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία στρέφει τα φώτα στον Ελληνορώσο δισεκατομμυριούχο Ιβάν Σαββίδη».
Oπως σημειώνει, ο Σαββίδης, πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, διαθέτει περιουσία που, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται φέτος στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους πολίτες στην Ελλάδα.
«Εξέχουσα προσωπικότητα στην Ελλάδα από το 2010, έχει θεωρηθεί ήρωας από πολλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς διέθεσε εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο στη συνέχεια κάνει αναφορά στην πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη να θέσει ένα από τα ξενοδοχεία του στη διάθεση των προσφύγων, που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
«Εντούτοις», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 62χρονος αποτέλεσε στόχο ανεπιθύμητης προσοχής, όταν η ρωσική πρεσβεία παρότρυνε, χωρίς ενδοιασμούς, τους Έλληνες τηλεθεατές να παρακολουθούν τον σταθμό του, Open TV, ώστε να μην επηρεάζονται από την «παραπλανητική προπαγάνδα» που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Mε τις ελληνικές αρχές να καταδικάζουν το γεγονός, η παρέμβαση της πρεσβείας έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις του μεγάλου Ρώσου επενδυτή στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και συνεχίζει:
«Έχοντας εκλεγεί στη Δούμα, το ρωσικό Κοινοβούλιο, το 2003 και το 2007, με το κόμμα του Πούτιν “Ενωμένη Ρωσία”, ο Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ την εγγύτητά του με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζεται μία φωτογραφία των δύο ανδρών που χαμογελούν, με τη λεζάντα: «Είμαι περήφανος που είμαι Ρώσος πολίτης και θα προστατεύω πάντα τα συμφέροντα της χώρας μου».
Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκου Σμυρναίου, Λέκτορα Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης:
«Από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, το Open TV έδωσε προτεραιότητα στις εξελίξεις του πολέμου, χάρη σε ένα μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
»Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ούτε χειραγώγηση ούτε ξεδιάντροπη προπαγάνδα. Ωστόσο, στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων (στην Ελλάδα), ο οποίος κυριαρχείται από φιλοκυβερνητικά κανάλια, υπάρχουν σαφώς διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης», συνέχισε ο ακαδημαϊκός, αναφέροντας ότι η κάλυψη των γεγονότων από το Open TV δεν ήταν τόσο φιλοουκρανική, ενώ την χαρακτήρισε «και λιγότερο φιλοπόλεμη».
Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, η «συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εστιάσει την προσοχή της στον εν λόγω επιχειρηματία, το κανάλι του οποίου ξεκίνησε να λειτουργεί υπό την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση Σύριζα».
«Η υπόθεσή του παρακολουθείται στενά»
»Παρόλο που το όνομα του Σαββίδη δεν εμφανίζεται στις λίστες με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν τιμωρηθεί, “η υπόθεσή του προφανώς παρακολουθείται στενά”», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Το Γαλλικό Πρακτορείο φιλοξενεί δήλωση Έλληνα δημοσιογράφου που ασχολείται με την υπόθεση, αλλά ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Πιστεύω ότι ο Σαββίδης δεν θα αποτελέσει έναν από τους επόμενους στόχους των κυρώσεων που θα επιβληθούν από την ΕΕ. Ωστόσο, εάν διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα για τις δραστηριότητές του εκτός Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενο στόχο μελλοντικά».
«Κράτος εν κράτει»
Το δημοσίευμα κάνει στη συνέχεια αναφορά στο ιστορικό της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα: Ο Σαββίδης εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, στη Θεσσαλονίκη, και έγινε δεκτός με ανοιχτές αγκάλες. Το 2012, αγόρασε τον πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικό σύλλογο στη βόρεια Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ, αποπλήρωσε τα χρέη του και τον επανέφερε στην προσκήνιο, αναζωογονώντας την περηφάνια του Βορρά. Οι επενδύσεις του στoν τομέα της καπνοβιομηχανίας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μεταλλικό νερό και τις τουριστικές υποδομές τού έδωσαν σταδιακά μια ευρεία οικονομική βάση.
«Μέσω των επενδύσεών του, ο Σαββίδης αποτελεί κράτος εν κράτει στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ρεπόρτερ.
Γόνος Ελλήνων του Πόντου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Σαββίδης, πέραν από τη χρηματοδότηση εκκλησιών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, έχει αναλάβει και τη χρηματοδότηση του πρώτου τμήματος Ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει όμως και μία πιο σκοτεινή πλευρά στην υπόθεση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το 2018, ο Σαββίδης έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς εισέβαλε σε γήπεδο του ΠΑΟΚ, κατά τη διάρκεια αγώνα, έχοντας όπλο στη ζώνη του, για να διαμαρτυρηθεί για μία απόφαση του διαιτητή.
Την ίδια χρονιά, σύμφωνα το πρόγραμμα για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά (OCCRP), ο δισεκατομμυριούχος είχε προβεί στη χρηματοδότηση διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου η διαμάχη για το όνομα της τελευταίας να μην συνεχιστεί και για τέταρτο αιώνα.
Η Μόσχα τίθεται κατά της συμφωνίας, η οποία άνοιξε στη Βόρεια Μακεδονία τον δρόμο για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
«Δούρειος ίππος;»
«Ίσως η δύναμη και η επιρροή του στην Ελλάδα να είναι υπερεκτιμημένη», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκος Βαρσακέλης, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του θα επηρεάσει περισσότερο την εικόνα του παρά την οικονομική του κατάσταση».
Οι εκπρόσωποι του Σαββίδη δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο.
Συνεργάτης και φίλος του, o οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, απέρριψε τις εν λόγω εικασίες για τον Σαββίδη, χαρακτηρίζοντάς τες γελοίες και αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι: «Τον κάνουν να μοιάζει με κατάσκοπο, με τον δούρειο ίππο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Είναι γελοίο».