Πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ αναζητά η ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες σήμερα έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που εισάγεται με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αεριοποιείται για να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ, με τα οποία κατά περιόδους εξαντλείται η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού που φθάνει στα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
Βασική «γραμμή άμυνας» για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η παραγωγή ρεύματος και αφετέρου να περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Αύριο το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 08:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.
Νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας.
»Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.
»Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων».
Ερωτηθείς για τα ενεργειακά αποθέματα και ορισμένες πληροφορίες που θέλουν να αρκούν για εννέα μέρες ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, αυτή την ώρα. Όπως σας είπα προηγουμένως, στο σχεδιασμό μας, εάν χρειαστεί να αναπληρώσουμε ή να ενισχύσουμε την προμήθειά μας με φυσικό αέριο, είναι ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG. Είναι η εξάντληση των δυνατοτήτων από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν από τον οποίο προμηθευόμαστε φυσικό αέριο.
»Είναι η δυνατότητα να παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με πετρέλαιο και όχι μόνο με φυσικό αέριο στα εργοστάσια διπλού καυσίμου. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων. Έχουμε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα χρειαστεί, σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό, Κάτι που αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται. Βεβαίως, ανάλογα με το μέγεθος και την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».