Φυσικό αέριο: Αύξηση στις τιμές – Στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η ρωσική Gazprom περιόρισε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα

Πονοκέφαλο στην Ευρώπη προκαλεί η νέα αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου για μία ακόμη ημέρα ενώ την ίδια ώρα στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών έπεσε η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν υψηλά, πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα.

Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, απειλώντας να οδηγήσουν τμήματα της Ευρώπης σε ύφεση, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει των χειμερινών μηνών.

Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 69% περίπου. Ο όγκος των προμηθειών από τη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες -συν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την κατανάλωση και να προσελκύει υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω ανταγωνισμού από την Ασία- θα καθορίσει εάν μπορεί να αποθηκευτεί αρκετό καύσιμο για την ψυχρή περίοδο.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς αυξήθηκε 3,1% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από κέρδη 5,2% τη Δευτέρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7%.