Quantcast

Φόβοι για νέο «ράλι» του πετρελαίου στα 100 δολάρια – Πάνω από 68% η αύξηση στον μαύρο χρυσό φέτος

Κερδοσκόποι τζογάρουν με συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης αργού πετρελαίου τα οποία φτάνουν ακόμη και στο Δεκέμβριο του 2022

Ράλι του πετρελαίου έως τα 100 δολάρια το βαρέλι -ή ακόμη και πιο πάνω- προβλέπουν διεθνείς αναλυτές και οίκοι καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σπάσει τα φρένα σε ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού διαμορφώνονται ήδη στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση 68% φέτος. Η JPMorgan Chase εκτιμά ότι το πετρέλαιο μετά από τις αναταράξεις που εκδηλώνονται θα κλείσει τη χρονιά στα 84 δολάρια, ενώ η Bank of America βλέπει ράλι ακόμη και στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι τιμές αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα που καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν να δουν από το 2014 και μετά, αναγκάζοντας τους πάντες να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν ρεύμα, να κινηθούν και να ζεσταθούν.

Πρόκειται για εκρηκτικό κοκτέιλ, αφού οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από το άλμα του πληθωρισμού που καταγράφεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία. Κι αυτό τη στιγμή που ο χειμώνας είναι προ των πυλών, με τις ενεργειακές ανάγκες να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέρμανση.

Το ακριβό πετρέλαιο μάλιστα τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τις σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά φυσικού αερίου, με τις τιμές την Παρασκευή να φτάνουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο δείκτη αναφοράς (Dutch TTF Gas Futures), πριν υποχωρήσουν στα 92 ευρώ. Στοιχεία και εκτιμήσεις του Bloomberg μάλιστα δείχνουν ότι πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία αντιστοιχούν σε 190 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου περίπου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην αγορά.

Υπάρχουν μάλιστα κερδοσκόποι που τζογάρουν με συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης αργού πετρελαίου τα οποία φτάνουν ακόμη και στο Δεκέμβριο του 2022, που στοιχηματίζουν από τώρα ότι οι τιμές μπορεί να κινηθούν και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα 100 δολάρια, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Οι κινήσεις αυτές είναι ακόμη περιορισμένες, αλλά δείχνουν τις τάσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν μεταξύ άλλων βασικές πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπου επίσης οι τιμές κινούνται στα ύψη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τρέχουν να πάρουν μέτρα τόνωσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον μήνα αυτό, έναντι 3% τον Αύγουστο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Όπως εκτιμά η Bank of America, με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να φτάνει στο όριό της όσον αφορά τις παροχές και τη ρευστότητα και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δημιουργήσουν σημαντική μακροοικονομική κρίση. Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η ώθηση στο αργό πετρέλαιο θα εκδηλωθεί από τρεις παράγοντες: Τη στροφή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ειδικά για την παραγωγή ενέργειας και για θέρμανση, την αύξηση της κατανάλωσης μαύρου χρυσού λόγω χειμώνα και την υψηλότερη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα ειδικά καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.

«Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο (…) Μπορεί να είμαστε μόνο μια καταιγίδα μακριά από τον επόμενο τυφώνα στα μακροοικονομικά»», ανέφερε στην έκθεσή της η Bank of America.

Η τράπεζα βλέπει κίνδυνο να περάσουν οι τιμές του ντίζελ (κίνησης και θέρμανσης) ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε η τράπεζα, καθώς τα αποθέματα μειώνονται επειδή τα διυλιστήρια είχαν δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή βενζίνης τους προηγούμενους μήνες.

 

Πηγή: ΟΤ