Quantcast

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Με 1.800 αιτήσεις η πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας

«Έχουμε φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι πολύ απλό και χρηστικό», δήλωσε η Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

Με 1.800 αιτήσεις εγκαινιάστηκε χθες η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, μια προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δοθεί η ευκαιρία στα νοικοκυριά, ουσιαστικά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, σύμφωνα με την Γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αυτό το πρόγραμμα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί για να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του σε συνδυασμό όμως με ένα σύστημα αποθήκευσης υποχρεωτικά ως πακέτο, δηλαδή ένα μικρό φωτοβολταϊκό και μία μικρή μπαταρία για να μπορέσει να αποθηκεύει μέχρι κάποια ώρα την ενέργεια που παράγει.

 

«Έχουμε φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι πολύ απλό και χρηστικό. Δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά παρά μόνο ο αριθμός της παροχής. Ουσιαστικά μπαίνει κανείς με τους κωδικούς του taxisnet και από κει και πέρα το μόνο που καταθέτει είναι τον αριθμό της παροχής ρεύματος. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 45% μέχρι και 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιος που έχει ένα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ λαμβάνει επιδότηση 45% και κάποιος που έχει έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα λαμβάνει επιδότηση 55%», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Πρώτα απ’ όλα, κάποιος θα πρέπει να δει περίπου ποια είναι η κατανάλωση στο ρεύμα που έχει κάθε χρόνο. Περίπου, ας πούμε ότι έχει εξακόσιες κιλοβατώρες, είναι συνήθως η πλειοψηφία για ένα μέσο νοικοκυριό, δηλαδή 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Προφανώς θα χρειαστεί κάποιον ειδικό για να του πει το φωτοβολταϊκό του πόσο πρέπει να είναι, πόσα κιλοβάτ. Αυτό που περιέγραψα είναι περίπου πέντε κιλοβάτ. Θα το εγκαταστήσει, το φωτοβολταϊκό αυτό ουσιαστικά απλά μπαίνει στην πρίζα για να λειτουργήσει και από κει και πέρα αρχίζει να παράγει την ενέργεια του. Στο τέλος του έτους γίνεται ένας συμψηφισμός της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό με την ενέργεια που καταναλώθηκε τελικά. Αναλόγως, αν έχεις τελικά καταναλώσει ενέργεια παραπάνω από το φωτοβολταϊκό σου, θα πληρώσεις το πρόσθετο κόστος», συμπλήρωσε.

Ένα σύστημα, όπως αυτό που περιέγραψε η κ. Σδούκου, των 7 χιλιάδων κιλοβατωρών το χρόνο, κοστίζει περίπου 14.000 ευρώ. Τόνισε δε ότι αυτή η επένδυση χωρίς την επιδότηση θα έκανε απόσβεση στα 10 χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή με την επιδότηση θα λάβει περίπου στις 7.000 ευρώ και θα χρειαστεί να βάλει τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια, ωστόσο να πω ότι και οι τράπεζες όμως είναι πολύ θετικές και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν, που βοηθούν. Με την επιδότηση ουσιαστικά για αυτό το σύστημα, αποσβένει αυτή την επένδυση σε 4 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 238 εκατομμύρια και λειτουργεί μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, άρα με τη λογική της χρονικής προτεραιότητας.