Quantcast

Φορολογικές Δηλώσεις: Εντείνονται οι πιέσεις για νέα παράταση

Στη νέα επιστολή τους, λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνσή ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς εκκρεμούν περίπου 1,6 εκατομμύρια δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί

 

. Ο χρόνος που απομένει είναι μικρός και μάλιστα λιγότερο από 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται κάθε ημέρα μέχρι τις 29 Ιουλίου περίπου 120.000 δηλώσεις. Εν μέσω θέρους, αυτό φαντάζει ακατόρθωτο και είναι πολύ πιθανό έστω την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων.

 

Η νέα επιστολή λογιστών και φοροτεχνικών

Στη νέα επιστολή τους, λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Προθεσμία που μάλλον δεν θα γίνει δεκτή από το οικονομικό επιτελείο. Στην καλύτερη περίπτωση (που και αυτή είναι δύσκολο να περάσει) είναι να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και πληρωμή μέχρι την ίδια ημερομηνία των δόσεων του Ιουλίου και Αυγούστου και στις 30 Σεπτεμβρίου πληρωμή της τρίτης δόσης. Το σίγουρο είναι ότι όσο και να παραταθούν οι δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τις προηγούμενες δόσεις.

Στη νέα επιστολή τους προς το οικονομικό επιτελείο λογιστές-φοροτεχνικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι ζητούν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θέτοντας μία σειρά προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει και τα οποία καταγράφουν:

• Ασύγχρονη έναρξη υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Αναφέρουμε ότι η έναρξη για τα φυσικά πρόσωπα έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2022 ενώ για τα νομικά πρόσωπα στα μέσα του Μαΐου.

• Ταυτόχρονη υποβολή ΦΠΑ β’ τριμήνου 2022 πέραν των μηνιαίων καθορισμένων εργατικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

• Εφαρμογή πρόσθετων πλατφορμών κοινωνικού – επιδοματικού περιεχομένου και αναμονή νέων πλατφορμών βάσει εξαγγελιών.

• Εκκαθάριση επιστρεπτέων προκαταβολών που συνεπάγεται ενημέρωση των ληπτών για τον τρόπο πληρωμής και αναμονή για τις μη εκκαθαρισμένες.

• Αλλαγές στις συμβάσεις του επισιτιστικού κλάδου ελλείψει σαφών οδηγιών στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Η άμεση εφαρμογή αυτών από την παράλογη ημερομηνία των δύο ημερών πριν λήξει ο Ιούνιος, έχει επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση της εκκαθάρισης της μισθοδοσίας.

• Ο καταιγισμός αλλαγών και οδηγιών στα myData έχουν δημιουργήσει σύγχυση καθώς απαιτείται η επανεξέταση όλων όσων γνωρίζαμε και είχαμε μεταφέρει στους πελάτες μας.

• Η έξαρση της Covid-19 δημιουργεί δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις, στο Δημόσιο Τομέα και φυσικά και στα λογιστικά γραφεία, που πέραν των δικών τους προβλημάτων λόγω covid λειτουργούν ως κυματοθραύστης για όλες τις προαναφερθείσες οντότητες.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4,8 εκατομμύρια δηλώσεις εκ των οποίων:

• Το 52,97% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

• Το 33,28% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,69 δισ. ευρώ ή 1.058 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

• Το 13,76% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ ή 378 ευρώ κατά μέσο όρο.