Fitch: Βελτιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6%

Αναθεώρηση προς τα πάνω από τον οίκο αξιολόγησης

Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, όπως τη χαρακτηρίζει στη νέα της έκθεση, οικονομική επίδοση της Ελλάδας, έκανε τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή για ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο 6%.

 

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει πως παρά τη βελτιωμένη πρόβλεψη, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει η πρόβλεψη για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2021 ( εκτίμηση για 10% από 9,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά συνεπάγεται την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος από το 2022.

Το πραγματικό ΑΕΠ, επισημαίνει η Fitch, αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κατά 3,4% το δεύτερο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020, λόγω της πανδημίας. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά το α΄ εξάμηνο του έτους οδήγησε σε αύξηση της ανάπτυξης, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να σημειώνουν επίσης αύξηση σε σύγκριση με το 2020, ενώ η απότομη αύξηση των εξαγωγών φαίνεται να αντισταθμίστηκε από την αύξηση στις εισαγωγές. Επίσης, ο οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2021 σε σχέση με το 2020, αλλά και της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος, που συνέβαλαν στην πρόβλεψη του 6%.

Ωστόσο, η Fitch μειώνει για το 2022 την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ στο 4% από 5,3%, λόγω του όχι τόσο θετικού carryover από το 2021. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με το Ταμείο Ανάκαμψης να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Όσο για το 2023, ο οίκος επισημαίνει ότι αν και προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,5%, ωστόσο θα παραμείνει δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κορύφωσή του σημειώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ και ότι το 2021 θα διαμορφωθεί στο 207% του ΑΕΠ. Όσο για το πότε θα αρχίσει να περιορίζεται, αυτό θα γίνει από το 2023, που εκτιμάται να φτάσει στο 196,2% του ΑΕΠ

Τέλος, η Fitch επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα χάρις στις τιτλοποιήσεις που έγιναν.

 

Πηγή: powewrgame.gr