Quantcast

Fitch: Μείωση κόκκινων δανείων και το 2023 – Τι προβλέπει για τράπεζες

Οι προβλέψεις για το 2023

Μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών στο 5% και το 2023 προβλέπει η Fitch σε νέα έκθεσή της. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται ακόμα στα όπλα των ελληνικών τραπεζών και στις προσκλήσεις για το νέο έτος.

Ειδικότερα, η Fitch προβλέπει ότι  ο δείκτης NPEs θα συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 5% έως το τέλος του 2023 (εκτιμάται ότι θα είναι 7% στο τέλος του 2022) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές ενέργειες το μέτωπο αυτό. Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος σε δύο ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς με αξιολόγηση Β και Β- αντίστοιχα, έναντι ουδέτερων προοπτικών για τις Εθνική και Eurobank με αξιολόγηση Β+ και για τις δύο) αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του για πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και βελτιωμένη κερδοφορία, μειώνοντας περαιτέρω το επίπεδο κεφαλαίου τους που βαρύνεται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι προβλέψεις για το 2023

Η Fitch αναφορικά με το 2023,  τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τον νέο δανεισμό και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, τη βελτίωση των κεφαλαιακών μαξιλαριών και τις νέες εξόδους που θα χρειαστεί να κάνουν στις αγορές.

Όπως αναφέρει, τα υψηλότερα επιτόκια, η ανθεκτική αύξηση των δανείων, η μεγαλύτερη συνεισφορά από το χαρτοφυλάκιο του χρέους και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα συμβάλουν θετικά στη δημιουργία κερδών στις ελληνικές τράπεζες το 2023. Τα νέα δάνεια θα επικεντρώνονται κυρίως στις επιχειρήσεις και θα υποστηρίζονται από τα προγράμματα της ΕΕ και τις υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης . Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των νέων δανείων, τις πιο έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στις νέες χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ή την επιτάχυνση της μετακύλιση των αυξημένων επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών και η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, παρά το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επαρκείς θέσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τονίζεια ακόμα η Fitch. Το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ παραμένει ωστόσο φθηνή πηγή χρηματοδότησης για τον κλάδο, παρά την πρόσφατη αλλαγή των συνθηκών.